Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na test musí i ty nejmenší děti, které měly rizikový kontakt nebo příznaky

Test na onemocnění covid-19 musí absolvovat i malé děti, které měly rizikový kontakt či mají příznaky nákazy. Radiožurnálu to sdělila předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová. Lékařům a hygienikům v posledních dnech připomněla tuto povinnost hlavní hygienička Jarmila Rážová. Testování bez ohledu na věk platí od začátku šíření koronaviru, řekl i mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Brodský. Podle serveru iRozhlas.cz rodiče testy u svých potomků někdy odmítali, a tak hygienici i lékaři děti místo toho posílali rovnou do karantény, někdy ji upřednostnily i samotné hygienické stanice, když byly přetížené.

Na jednání klinické skupiny ministerstva zdravotnictví podle Hülleové jednoznačně zaznělo, že rodiče jsou povinni se s dítětem na test dostavit a umožnit tím další epidemiologické šetření, které má zabránit šíření epidemie covid-19. "Jedná se o zákonnou povinnost. Rodiče v těchto případech svým nezodpovědným chováním napomáhají k šíření infekce a ohrožují další osoby," uvedla.

Také podle Rážové mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví nepřipouští možnost volby a individuálního rozhodování, u koho test provést a u koho nikoli. "Plošné testování všech osob bez ohledu na věk (tedy včetně dětí), které mají prokazatelné příznaky, platí již od začátku celé koronavirové situace," sdělil Brodský. Podle něj Rážová v posledních dnech tuto informaci pouze opakovala a zdůrazňovala, aby nedocházelo k mylným interpretacím, že se testovaní některých skupin obyvatel netýká, dodal mluvčí.

"Novorozenci a děti do jednoho roku patří do rizikové skupiny. A pokud tyto děti jsou pozitivní, mohou být zdrojem nákazy pro osoby v okolí, rodinu i prarodiče," vysvětlila Hülleová. Souhlasí tak s hlavní hygieničkou, že je potřeba testovat všechny kontakty s nakaženým nebo nemocným, a to i ty dětské, aby se zabránilo dalšímu šíření. Podle Hülleové jsou děti velmi často bezpříznakové nebo mají lehké symptomy. Nejvíce se setkává s únavou, bolestí hlavy, břicha a zvýšenou teplotou. Příznaky se tak často dají zaměnit s běžným onemocněním.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, novorozenec, malé dítě, test, rodiče, COVID-19, Ilona Hülleová, Jarmila Rážová, infekční onemocnění, ministerstvo zdravotnictví, Krajská hygienická stanice, Český rozhlas 1 Radiožurnál

Na test musí i ty nejmenší děti, které měly rizikový kontakt nebo příznaky  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.