Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za měsíc by mohl být na trhu společný test na chřipku a koronavir, výsledky přinese do hodiny

, aktualizováno 17. srpna 2020, 19:53

Univerzita Karlova (UK) vyvíjí se soukromou sférou společný test na chřipku a koronavirus. Zhruba v půli září by test mohl být uveden na trh. Akademická obec je připravena poskytnout na podzim své kapacity pro testování stejně, jako to udělala na jaře. Šlo by o tisíce testů denně.

"Nové testy jsou na otevřeném principu a budeme o tom informovat počátkem září," uvedl rektor UK Tomáš Zima k novému typu testu.

Společný test na chřipku a covid-19 má být rychlejší než nynější testování na covid-19. Vyvíjí ho tým z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a tři zástupci komerční sféry. "Na tom testu spolupracujeme se společností ZKV Career, Spadia laboratořemi a Generi (Biotech) z Hradce Králové," uvedl rektor.

Proti současným PCR testům, kdy je výsledek znám do dvou hodin, by se doba testování měla zkrátit zhruba na polovinu. Dokončen by měl být v září. Podotkl, že test je jednoduchý, bezpečný a cena nepřekročí strop současných souprav, tedy zhruba 1700 korun. 

Testování se rozběhlo

V současnosti už podle něj běží test na testování koronaviru SARS-CoV-2. "Dále budeme tento test urychlovat a zhruba v polovině září by to byl kombinovaný test, který zároveň z jednoho odběru vyšetří dva nejhlavnější typy chřipky. To znamená chřipku typu A, chřipku typu B," uvedl rektor.

Hygienici varují před případným podzimním a zimním souběhem chřipky a koronaviru nového typu, které mají podobné příznaky. Upozorňují, že nemocní s vážným průběhem chřipky i vážným průběhem covidu-19 potřebují v nemocnicích stejná lůžka s kyslíkem nebo plicními ventilátory. Může jich být proto při souběhu druhé vlny pandemie koronaviru a sezonní chřipky nedostatek. Lidé nemocní chřipkou budou navíc oslabení a případná nákaza koronavirem pro ně může být rizikovější.

Zatímco vakcínu proti covidu vědci teprve vyvíjejí, vakcíny proti chřipce jsou každoročně k dispozici. Česko jich má od výrobců přislíbeno asi o 70.000 dávek víc než loni, kdy bylo 800.000.

Podle vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly by se mělo proti chřipce nechat očkovat asi 75 procent lidí z rizikových skupin, zejména seniorů nebo chronicky nemocných. Reálně se nechává navzdory tomu, že mají vakcínu hrazenou z veřejného zdravotního pojištění, očkovat jen asi 30 procent seniorů. Více očkovat proti chřipce plánuje velká část zemí postižených novým typem koronaviru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky test, COVID-19, chřipka, ČR, UK, Univerzita Karlova, Tomáš Zima, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, ZKV Career, s.r.o., pandemie covidu-19, Roman Prymula, Hradec Králové, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za měsíc by mohl být na trhu společný test na chřipku a koronavir, výsledky přinese do hodiny  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.