Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ROZHOVOR: Stěžovat si, ale nic nedělat, to je česká povaha. Chceme to změnit, říká iniciátor protestu Rezek proti vedení fotbalu

Je jedním z iniciátorů nedělního protestu v nižší fotbalové soutěži, kdy hráči Opočna a Přepych v I.B třídě na Královehradecku reagovali na neuspokojivou situaci v českém fotbale. Protest vzbudil velké pozdvižení napříč celou republikou. Jenže pochvalná slova a poplácávaní po zádech nestačí. Český fotbal se potápí ke dnu rychleji než Titanic a podle slov trenéra Opočna Martina Šnajdra je na čase přestat tlachat a začít konat. Cíl? Sesunout z trůnu místo předsedu fotbalového svazu Romana Berbra

Z čí hlavy vzešel nápad protestu proti vedení českého fotbalu?

Iniciativa vznikla z mé strany a z úst Martina Šnajdra, trenéra Opočna. Jsme nespokojeni s prostředím, ve kterém se aktuálně český fotbal nachází. Nechceme si jen stěžovat, chceme konat.

Za co konkrétně chcete bojovat?

Společně s Martinem Šnajdrem máme stejný názor na dění v českém fotbale. Nelíbí se nám systém, prostředí a vedení svazu.Je toho dost s čím jsme nespokojení. Nastal čas s tím něco dělat, někdo musí proti Berbrovi a spol. začít bojovat.

Nemáte strach z nějakého trestu ze strany FAČRU?

Nebojím se. Samozřejmě v klubu řešíme, zda nás nějakým způsobem za to, co jsme v neděli udělali, potrestají. Pokud to udělají, jen se potvrdí má slova. 

Jaká slova máte přesně na mysli?

To, že člověk nemůže říct svůj vlastní názor, aniž by automaticky nenásledoval trest. Celkově je v Čechách problém v tom, že kluby mají strach.

Čeho se ale bojí? 

Že v případě, že něco řeknou, obrátí se to proti nim, a to je špatně. Přijde mi, že žijeme v atmosféře strachu. Kde to žijeme, když člověk nemůže veřejně říct svůj názor? 

Takže podporu ze strany ostatních klubů máte, ale…

Asi budu kopat do vlastních řad, ale ačkoliv máme podporu, tak ta je převážně jen v komentářích na internetu, nebo smskách. Kluby se bojí, že by byly za nějaký větší protest potrestány. Je důležité, aby se o to začaly více zajímat, a nejen o tom mluvit v hospodě. 

A to je asi právě ten největší problém, že?

Neházím všechny do jednoho pytle, ale to je právě ta česká povaha. Stěžovat si v hospodě u piva, ale ve chvíli, kdy se má něco dít, všichni zalezou do kouta, protože nemají koule na to, aby se svým názorem vyšli na veřejnost.

Palčivým tématem je i kvalita rozhodčích v našich soutěžích. Jaký na ně máte názor?

Dřív se na rozhodčí dělaly nábory, dnes se dělají výbory. Co si budeme povídat, rozhodčích je dnes strašně málo a pískat může, kdo má ruce a nohy. Nechci na ně házet nějakou špínu, vím, že tam jsou často mladí a nezkušení kluci. Situace se musí zlepšit od vrchu pyramidy, tedy od vedení.

Autoři | Foto TJ Spartak Opočno

Štítky protest, fotbal, Opočno, . I.B třída, Přepychy, Berbr, vedení, Roman Berbr, Titanic, Fotbalová asociace České republiky, Česko

ROZHOVOR: Stěžovat si, ale nic nedělat, to je česká povaha. Chceme to změnit, říká iniciátor protestu Rezek proti vedení fotbalu  |  Život a styl  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.