Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jelení lůj z Nového Města nad Metují je na trhu 57 let, receptura se za tu dobu téměř nezměnila

Jelení lůj – na suché a popraskané rty si jej mazaly už naše babičky. Tradiční výrobek z Nového Města nad Metují je na tuzemském trhu již 57 let. Receptura za tu dobu nepoznala větších změn a dokonce je již k dostání i Jelení lůj s placentou. O vzniku tohoto legendárního "mazadla" si redakce Hradecké Drbny povídala s Janou Nýčovou, předsedkyní družstva Detecha, které ho vyrábí.

Kde se vzal název Jelení lůj?

Ten název se používal již v dřívějších dobách a dá se říct, že firma Detecha si ho přisvojila a zaregistrovala jako ochrannou známku.

Obsahuje Jelení lůj skutečně jelení tuk?

Jelení lůj ve skutečnosti obsahuje hovězí lůj, určitě ne jelení. Jelen je chráněný, takže se jeho tuk nepoužívá, ten název ale tak vznikl. V dobách Karla IV. se lůj z vysoké zvěře skutečně používal na různá promazání na tělo, na pusu i na jiná místa.

Receptura je stará 57 let, doznala za tu dobu nějakých zásadních změn?

Žádných zásadních změn nedoznala. Musely se třeba, na základě legislativy, upravovat nějaké věci, ale základ je pořád stejný.

Ve své nabídce máte i zvláštnost –​ Jelení lůj s placentou. Jak vůbec takový produkt vznikl?

My máme dokonce dva takové výrobky. Máme Jelení lůj s placentou a pak máme produkt Placenta. Od sebe se liší trochu složením, hlavně ale v Jelením loji s placentou je té placenty méně než v samotné Placentě. Recepturu a licenci pro výrobu jsme získali v roce 1968 ze Švýcarska. I v té době se ten placentární extrakt bral ze Švýcarska, což je poměrně unikátní.

Proč se ten placentární extrakt do loje vůbec přidává? Jaký to má efekt?

Placenta má různé regenerační účinky. Pozitivně působí na obnovu buněk a dokonce se někde pojednává, že i zlepšuje náladu.

Družstvo Detecha, které Jelení lůj vyrábí, prý vlastní jen zaměstnanci. To není zcela běžné...

Máme asi sto zaměstnanců a v současné době máme přibližně čtyřicet členů družstva, takže čtyři desítky vlastníků. Nikdo z venčí nesmí být členem, to znamená, že když někdo odchází, tak mu automaticky končí i členství v družstvu. Členem se můžete stát až po dvou letech zaměstnání a musí vás zvolit nadpoloviční většina všech stávajících členů. Není to rozhodně jednoduché.

Autoři | Foto Archiv Detecha

Štítky Detecha, Jelení lůj, placenta, Nové Město nad Metují, družstvo, Drbna.cz, Karel IV. Lucemburský, Švýcarsko

Jelení lůj z Nového Města nad Metují je na trhu 57 let, receptura se za tu dobu téměř nezměnila  |  Život a styl  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.