Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Volby do Evropského parlamentu nejsou pouze volbou o následujících pěti letech

Volby do Evropského parlamentu se z hlediska zájmu a volební účasti dost často označují za volby druhého řádu. Dost často české voliče v tom utvrzují samotná média, která tuto nálepku ráda využívají a samotný mýtus o nepříliš velké důležitosti umocňují. To je však chyba – evropská politika opravdu není o žárovkách, zahnutých banánech a dalších oblíbených klišé, kterými se někteří politici dodnes ohání. Naopak. Výsledky hlasování v Evropském parlamentu se naplno promítají do našeho každodenního života, a to zcela zásadním způsobem. V Bruselu se rozhoduje, a hlavně bude rozhodovat o věcech, které mohou náš dosavadní život změnit zcela od základu.

Autorem komentáře je Ondřej Krutílek, kandidát do EP za koalici SPOLU.

Zejména v posledních pěti letech se prokázalo, že EU nám svou politikou není tak vzdálená, jak se může na první pohled zdát. Příklad? Ten je přeci jasný – nic tak nezměnilo EU a její vývoj jako Zelená dohoda pro Evropu neboli Green Deal. Běžný občan se setká s Green Dealem, minimálně ze zpráv, opravdu každý den, což si také začal uvědomovat. A začíná také chápat, že stejně jak sleduje a „hlídá“ své politiky na národní úrovni, tak musí daleko více obezřetněji sledovat dění v Bruselu. Ne nadarmo se ve vztahu ke Green Dealu šiří názor voličů, že přece o těchto věcech před pěti lety nehlasovali, nikdo jim neřekl, jak velký a rozsáhlý vliv bude mít na jejich práci, cestování či třeba i bydlení. Proto není divu, že do jisté míry sílí hlasy pro vystavení kritického „feedbacku“, což může posílit antisystémové euroskeptické strany.

A z Green Dealu bude vyplývat to nejdůležitější téma blížících se voleb – udržení konkurenceschopnosti EU a potažmo i Česka. V posledním funkčním období Evropského parlamentu došlo ke schválení norem spojených právě s Green Dealem, které nebyly příliš promyšlené a vedou k poškození řady byznysových odvětví a v zásadě celého evropského hospodářství. Honba za uhlíkovou neutralitou s nesmyslnými deadliny, které se musí splnit za každou cenu, je přesně přístup, jenž přinese jediné – z Evropy se nám stane nekonkurenceschopný skanzen s nezvládnutou transformací průmyslu. Vše se bude vyrábět a zejména dovážet z Číny, kde sice přes velké investice do zelené ekonomiky sledují především svůj ekonomický růst a rozhodně se nebudou zdráhat ovládnout celý evropský trh. To vše je reálná hrozba, pokud neproběhne revize Green Dealu, která se ve finále nejvíce může dotknout právě Česka – patříme totiž k nejprůmyslovějším zemím EU.

Ostatně, náš průmysl, nebo minimálně podstatná jeho část, měl celkem namále již toto volební období. Původní verze emisní normy Euro 7 totiž de facto znamenala prakticky okamžitý konec výroby malých a středních aut se spalovacími motory. Asi není potřeba dodávat, že zrovna automobilové odvětví je páteří českého průmyslu. Kdyby se nepodařilo vyjednat Sašovi Vondrovi a Martinu Kupkovi širokou koalici napříč podobně smýšlejícími státy, tak se momentálně velmi pravděpodobně nacházíme v hluboké hospodářské krizi.

Podobně to bylo i v energetice. Zde hrozilo, že se jádro nezařadí mezi zdroje čisté energie. To by bylo opět pro Česko, kde nemáme dostatek větru a slunce, poměrně smrtící, a to i vzhledem k velkému tlaku na brzký konec uhelných elektráren, za které dodnes nemáme dostatečně spolehlivou a flexibilní náhradu.

Co z toho plyne? Tyto volby opravdu nebudou druhého řádu svojí hodnotou. V pátek a v sobotu budeme naopak rozhodovat o zcela zásadních věcech pro naše životy. A nebude to jenom volba o podobě následujících pěti let – to, co se v příštím volebním období stane a odhlasuje – ovlivní celou EU, a tedy i nás na dlouhé dekády dopředu. Jděte volit, jde fakt o hodně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky volby, Zelená dohoda pro Evropu, volby do Evropského parlamentu, Evropská unie, Česko, funkční období, průmysl, Evropský parlament, politika, Ondřej Krutílek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Volby do Evropského parlamentu nejsou pouze volbou o následujících pěti letech  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.