Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Obchodovat se dá i na mimoburzovním trhu. Jak na to?

PR článek

Obchodování na kapitálovém trhu zažívá zlaté časy, za které do určité míry vděčí i koronavirové pandemii. V tomto článku však nebudeme řešit souvislosti – zaměříme se na rozdíl mezi burzou cenných papírů, jež je vnímána jako stěžejní článek trhu, a mimoburzovním trhem neboli OTC (Over-The-Counter).

Burza cenných papírů je místo, na kterém dochází k emisi, nákupu a prodeji cenných papírů. Prostor samozřejmě dostávají také spekulující investoři. Obchodování se účastní členové z řad bankovních institucí a makléřských společností, a to osobně nebo elektronicky.

Ale jaká je charakteristika mimoburzovního trhu? V rámci OTC se obchoduje s cennými papíry, jež neodpovídají vstupním kritériím na burzovní trh. Jedná se tedy například o akcie, které nejsou oficiálně zaregistrovány na burze. Z hlediska dalšího dělení lze segment rozdělit na organizovaný a neorganizovaný trh. V posledních letech zaznamenala organizovaná část OTC trhu enormní rozvoj a nyní směle konkuruje burzovnímu trhu.

Jak může vypadat OTC trh?

OTC trh může mít podobu smluvní dohody mezi dvěma subjekty (např. investiční bankou a hedge fondem) o prodeji či nákupu finančního instrumentu, který byl vytvořen na míru dané transakce. Další (a známější) formou mimoburzovního obchodování je OTCBB (Over-The-Counter Bulletin Board) či Pink Sheets.

Pod pojmem OTCBB se skrývá elektronická služba kotací a obchodů, jejímž účelem je zvýšení likvidity a výměna informací. Pink Sheets pak označuje subjekt, který společně s brokery připravuje akcie menších společností pro první veřejnou nabídku neboli IPO (Initial Public Offering).

OTC akcie vs běžné akcie

Pro OTC obchodování je typické, že se s akcemi neobchoduje na normální burze a jejich obvyklá hodnota nepřekračuje 1 USD (proto také získaly označení Penny Stocks). Tržní kapitalizace společností, které vstupují na mimobuzrovní trh, bývá nižší než 50 mil. USD.

Výhodou nízké ceny akcií budiž fakt, že investor může nakoupit větší množství poměrně levně. V případě úspěchu (např. když daný subjekt vyrobí kvalitní produkt nebo se jinak uchytí na trhu) se počáteční investice mnohokrát znásobí. Negativem je vysoké riziko. Investor má o společnosti, jejíž akcie se chystá nakoupit, jen minimum informací.

3 hlavní typy OTC trhů

O obchodování na OTC trzích je zájem a každým dnem se na nich objevují cenné papíry dalších firem. Transakce jsou automatizovány pomocí telekomunikačního systému, nicméně převládá názor, že může docházet k manipulacím a podvodným schématům.

Potenciální investor by měl velmi důkladně posoudit rizika a zvážit, kterého mimoburzovním trhu se zúčastní. V zásadě se nabízí tři hlavní možnosti.

Za nebezpečnější volbu se považuje trh OTCQX, kde se cena akcií pohybuje nad 5 USD. Podle mnoha odborníků je právě tato hranice ukazatelem, zda je společnost zdravá a nehrozí ji bankrot.

Opačným protipólem je trh OTCQB, který je považován za rizikový. Nachází se na něm společnosti, jež odpovídají požadavkům ze strany regulátora SEC (Securities and Exchange Commission). V případě porušení přechází na Pink Open Market.

Pink Open Market označuje tu část trhu, na které se obchoduje s akciemi společností, které nedokázaly splnit požadavky regulátora. Cenné papíry jsou levné, ale tím větší je riziko podvodu.

Co je dobré o OTC obchodování vědět?

Obchodování OTC otevírá dveře investorům s menším kapitálem (akcie jsou levnější) a nabízí jim možnost vysokého výdělku. Na opačné misce vah jsou značná rizika, tzn. pravděpodobnost podvodu, ale také nižší likvidita (objem obchodovaných akcií je nižší).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky akcie, Over-the-counter, cenný papír

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchodovat se dá i na mimoburzovním trhu. Jak na to?  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.