Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rychlotest při příjmu a jídlo na pokoj. Jak se rodí v době koronavirové

Porody v době pandemie koronaviru nijak zásadně neomezují rodičku ani otce dítěte. Svoji zkušenost s hradeckou porodnicí nám popsala čtenářka Petra Svobodová, která tu rodila nejen teď, ale i před dvěma lety. Co se v nouzovém stavu změnilo?

Pokud čekáte nebo teprve plánujete přírůstek do rodiny, je logické, že vám možná stávající situace kolem koronaviru dělá starosti. Nicméně není důvod se děsit. Odborníci se shodují, že probíhající pandemie by neměla být důvodem odložení těhotenství.

Porod v obě nouzového stavu má za sebou i třicetiletá Petra Svobodová, která už podruhé rodila ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. „Před příjmem mi udělali rychlotest z nosu, jinak jsem kromě respirátorů a roušek neviděla rozdíl. Já jsem mít roušku mít nemusela,“ říká. Také otec u porodu nebyl problém, na rozdíl od situace na jaře. Samozřejmě ale musí být s rouškou a bez příznaků.

Petra má dokonce na druhý porod příjemnější vzpomínky než na první. „Už jsem věděla, co čeho jdu, co chci a co nechci. Personál byl skvělý, na všem jsem se s nimi dohodla, v ničem nebyl problém,“ popisuje.

Další rozdíl, co se týče opatření proti koronaviru, byl ve stravování. „Na šestinedělí mi nosili jídlo na pokoj, nechodilo se jíst do společných prostor,“ říká Petra.

Za problém nepovažuje ani zákaz návštěv. „Zákonný zástupce dítěte, tedy otec, není návštěva, takže do porodnice může. A ostatní si hold počkají.“

Jsem pozitivní a těhotná, co teď?

Porodnická a gynekologická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové zvládá i porody pozitivních. „V případě porodu covid-19 pozitivní matky platí zvýšená protiepidemická opatření,“ říká mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Personál používá při poskytování péče ochranné pomůcky – respirátor, brýle nebo štít, ochranný oblek, návleky, čepici a rukavice. Způsob porodu se ale nijak zásadně neliší od standardní péče.

Dobrou zprávou je, že průběh onemocnění u těhotných bývá obvykle mírný, někdy i bezpříznakový. „Některé příznaky jsou podobné jako běžné pocity a potíže těhotných – únava, lehká dušnost, ucpaný nos, jiné zase mohou napodobovat příznaky těhotenských komplikací, například dušnost,“ uvádí Ondřej Šimetka, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava.

Přítomnost koronaviru v těle matky není ani důvodem k umělé výživě dítěte. Naopak, kojení se doporučuje, přestože je tu riziko nákazy kapénkami. „Výhody kojení převažují nad riziky spojenými s izolací novorozence. Při testování vzorků mateřského mléka nebyla potvrzena přítomnost viru, naopak byla potvrzena přítomnost protilátek,“ zdůrazňuje Šimetka a dodává, že při péči o kojence je nadmíru důležitá hygiena rukou před dotýkáním se dítěte a ochrana úst a nosu.  

Ohodnoť článek

Foto Pixabay

Štítky porod, mateřství, koronavirus, nemocnice, Hradec Králové, COVID-19, pandemie covidu-19, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Ondřej Šimetka, Jakub Sochor, Fakultní nemocnice Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rychlotest při příjmu a jídlo na pokoj.  Jak se rodí v době koronavirové  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.