Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Přišla druhá vlna chřipky, nemocných je více než před týdnem

Akutních infekcí dýchacích cest v České republice podle Státního zdravotního ústavu dál přibývá, nejvíc chřipky. Případů bylo v minulém týdnu 1412 na 100.000 obyvatel, tedy o 3,6 procenta víc než v týdnu předchozím. Ústav o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl očekává, že se infekce budou šířit ještě několik týdnů. Podle dat ministerstva zdravotnictví dál přibývá i pozitivních testů na covidu-19.

"To, že letos trvá období zvýšené nemocnosti respiračními infekcemi relativně dlouho, lze připsat předchozím dvěma pandemickým rokům s řadou hygienických opatření. Nyní se populace znovu postupně promořuje," uvedl vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl. Očekává, že chřipka se bude šířit ještě několik týdnů a s nastupujícím jarem postupně dojde k poklesu.

Nejvíc nemocných na počet obyvatel je v Pardubickém a Jihomoravském kraji, z věkových skupin pacienti nepřibývají jen mezi dětmi do pěti let.

Nejvíce nemocných je v Královéhradeckém kraji v okrese Hradec Králové, naopak nejméně v okrese Rychnov nad Kněžnou.

Hygienici evidují v Královéhradeckém kraji celkem 1 481 nemocných akutními respiračními infekcemi a chřipkou v přepočtu na 100 000 obyvatel. To je o více než šestnáct procent více, než tomu bylo v předešlém týdnu. "K nárůstu nemocnosti došlo ve všech věkových skupinách, nejvíce nemocné jsou znovu děti do pěti let," uvádí v tiskové zprávě hygienici z Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje.

Lékaři mezi akutními respiračními infekcemi evidují chřipku, RS viry, rhinoviry způsobující rýmu a další infekce včetně koronaviru způsobujícímu covid-19. Případů chřipky v hlášení hygienických stanic přibylo mezi týdny o více než 12 procent. Současný nárůst nemocnosti odborníci připisují tomu, že se začal šířit druhý typ chřipky.

"Na aktuální výskyt chřipky typu B lze nahlížet jako na takzvanou druhou vlnu chřipky, která obvykle přichází jednou za několik let v návaznosti na normální chřipkovou epidemii. Někdy naváže s odstupem, někdy do ní rovnou přejde, což odpovídá letošní situaci," doplnil Kynčl.

Od začátku chřipkové sezony v loňském roce bylo nahlášeno 287 nemocných se závažným průběhem chřipky, kteří byli hospitalizovaní na jednotkách intenzivní péče. Sto z nich nákaze podlehlo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bruno

Štítky chřipka, infekční onemocnění, Státní zdravotní ústav, Jan Kynčl, COVID-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Krajská hygienická stanice, Pardubický kraj, Jihomoravský kraj, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přišla druhá vlna chřipky, nemocných je více než před týdnem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.