Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Chirurgická pohotovost na Broumovsku končí, nejsou lékaři

Od nového roku v broumovské nemocnici přestane fungovat chirurgická pohotovost, místní budou muset za ošetřením do Náchoda. Zpráva vyvolala na Broumovsku vlnu nevole. Lékaři však argumentují, že není kdo by pohotovostní službu sloužil, situace byla již dlouhodobě neudržitelná.

Od prvního ledna končí fungování chirurgické pohotovostní služby v nemocnici Broumov. Chirurgická ordinace jako taková ale nekončí, ta bude místním nadále k dispozici během ordinačních hodin v pracovní dny.

Informace u místních vyvolala vlnu nevole. „Mám takový dojem, že zvířata budou mít lepší podmínky než lidi. Doufám, že pohřební služba bude stále fungovat,“ píše v reakci na zprávu Květa Setnická. Řada místních také upozorňuje na obtížnou dopravní dostupnost. „Kdo nezná okolí Broumova, ten nepochopí. Než se dostane dotyčný do Náchoda na pohotovost při úrazu, tak je to třeba z obce Šonov takových čtyřicet minut, možná i déle – a to musí být slušná cesta. Proč tohle někdo nebere v potaz?“ ptá se na sociálních sítích Martina Kejzlarová.

Jenže situace v podstatě nemá řešení. Nejsou totiž lékaři, kteří by pohotovost sloužili. „Chirurgická pohotovost je personálně neudržitelná, nemá kdo sloužit a my jsme staří. Nejsme schopni postavit služby na pohotovosti, protože to nemá kdo dělat,“ uvedl doktor Luboš Hovorka pro server Naše Broumovsko s tím, že rozpis služeb byl už delší dobu problém – museli ostatní lékaře složitě přesvědčovat, aby služby brali. Provoz chirurgické pohotovosti byl navíc ztrátový, službu dofinancovávalo ze svého rozpočtu také město Broumov.

Po oznámení o plánovaném konci chirurgické pohotovosti se snesla vlna kritiky na Oblastní nemocnici Náchod, pod kterou broumovská nemocnice spadá. Jak však upozorňuje mluvčí nemocnice Lucie Chytilová, Nemocnice Broumov žádnou ze svých poskytovaných služeb neruší. „Pohotovost byla plně v kompetenci soukromých lékařů, kteří službu zajišťovali za podpory Královéhradeckého kraje a města Broumov, a využívali k tomu pronajatých prostor v broumovské nemocnici,“ vysvětluje mluvčí.

Lucie Chytilová také upozorňuje, že lékaři broumovské nemocnice jsou v průběhu celého dne připraveni pomáhat pacientům v závažném stavu, zejména v případech, kdy je ohrožen lidský život. „Mezi zdejší poskytované služby patří čtyřiadvacetihodinová služba interního lékaře a lékaře se specializovanou způsobilostí k poskytování intenzivní péče,“ uvádí mluvčí.

Kromě interny a intenzivní péče broumovská nemocnice poskytuje péči také na odděleních Dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče, Pracovišti klinické biochemie a diagnostiky nebo na oddělení Radiodiagnostiky, kde provádí skiagrafii a ultrazvuk.  

Situaci s nedostatkem lékařů řeší Broumovsko dlouhodobě. Problémem je zejména kritický nedostatek pediatrů a zubařů. Pomoci nedokážou ani zdravotní pojišťovny, které místním, kteří se na svou pojišťovnu obrátili, nabízí volná místa u zubařů, kteří jsou však i sto kilometrů daleko.

Ohodnoť článek

Foto Firmy.cz

Štítky nemocnice, Broumov, Broumovsko, Náchod, pohotovost, lékaři, chirurgie, zdravotní péče, lékař, Oblastní nemocnice Náchod, Šonov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chirurgická pohotovost na Broumovsku končí, nejsou lékaři  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.