Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Senior centru v Malé Čermné na Náchodsku se šíří covid. Na stoupající čísla nakažených reagují i nemocnice

Epidemie covidu-19 v Královéhradeckém kraji sílí. Denní nárůst pozitivních případů se pátý den po sobě drží nad hranicí dvě stě nákaz. To jsou čísla srovnatelná s koncem března. Nákaza se šíří i mezi rizikovou skupinou seniorů. Záchyt pozitivních případů hlásí soukromý domov důchodců Senior centrum v Malé Čermné na Náchodsku. Z 38 klientů je 11 pozitivních, dva z nich byli převezeni do nemocnice.

Nákaza se u klientů domova potvrdila v pátek večer, v sobotu zdravotníci náchodské nemocnice přímo v zařízení podali dvaceti klientům monoklonální látky. „Kromě 11 pozitivních klientů dostalo látky také devět dalších, kteří jsou s pozitivními na pokoji. U nemocných je průběh mírný. Dva klienty jsme museli odeslat do nemocnice k hospitalizaci, protože si to už vyžadovalo odbornou péči. Co vím, tak na ventilátoru nejsou“, řekl Petr Čtvrtečka ze Senior centra.

Původ onemocnění se zatím zjistit nepodařilo. Testy na covid-19 podstoupili i zaměstnanci domova, jeden nich měl výsledek pozitivní. Nakažení jsou ve věkové skupině od 55 do 95 let. V Senior centru v Malé Čermné platí zákaz návštěv od čtvrtečního večera. Navzdory pozitivním případům je tady situace pod kontrolou.

V nemocnicích v Královéhradeckém kraji hospitalizovaných pacientů s covidem-19 přibývá. Krajské nemocnice na to reagují rozšiřováním kapacit covidových lůžek a například trutnovská nemocnice od 8. listopadu omezí plánovanou operativu na centrálních operačních sálech. „Jde zejména o pozastavení velkých plánovaných operací v celkové anestezii. Současně nemocnice omezí provoz rehabilitačního, ortopedického a onkologického oddělení," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

V náchodské nemocnici, kam byli dva klienti z domova seniorů v Malé Čermné převezeni, došlo v pátek preventivně k rozšíření počtu aktivních covidových lůžek z 11 standardních na 17. „Nemocnice nadále funguje v běžném režimu," uvedla mluvčí náchodské nemocnice Lucie Chytilová. Podobný postup zvolila i nemocnice v Rychnově nad Kněžnou.

Ve všech nemocnicích v kraji platí plošný zákaz návštěv. Kraj má nemocnice v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá i rychnovská nemocnice.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Náchodsko, Malá Čermná, senior, domov důchodců, nákaza, COVID-19, test, zdravotník, nemocnice, hospitalizace, lůžka, kapacita, zdravotnictví, nemoc, ventilátor, okres Náchod, pandemie covidu-19, domov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Božena Hodáková

Nechápu, proč je tady tento článek, když píšou, že je vše v pohodě. A tomu věřím. Tak proč ?????

Úterý, 9. listopadu 2021, 17:40Odpovědět

V Senior centru v Malé Čermné na Náchodsku se šíří covid. Na stoupající čísla nakažených reagují i nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.