Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Filozofická fakulta UHK projde rekonstrukcí za téměř 200 milionů korun

Rekonstrukce interiéru Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové na náměstí Svobody může začít. Zástupci UHK podepsali smlouvu se stavební společností. Se zahájením stavebních prací se předpokládá příští týden v pondělí. Hotovo má být do dubna 2022. Přestavba vyjde na 200 milionů korun.

Interiéry se musí kompletně zrekonstruovat. „Naše budova na náměstí Svobody již delší dobu neodpovídala rostoucím požadavkům na studijní infrastrukturu, a proto jsme velice rádi, že se nám podařilo získat dotaci od MŠMT a podepsat smlouvy s realizátorem stavby. Doufáme, že za dva roky se celá Filozofická fakulta nastěhuje zpět a budeme si moci užívat historicky citlivě zrekonstruované prostory a současně moderně vybavené učebny a kanceláře, včetně nově postaveného křídla,“ říká nadšeně děkan Filozofické fakulty UHK Jan Prouza.

Po dobu rekonstrukce bude veškeré dění Filozofické fakulty přesunuto na budovu E v ulici Víta Nejedlého v Hradci Králové. Rekonstrukce bude stát skoro 200 milionů korun. Dotace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy činí 169,5 milionu korun.

„Původně jsme předpokládali o 20 milionů korun nižší příspěvek ze strany MŠMT a vyšší spoluúčast UHK, díky stavební připravenosti jsme ale nakonec dosáhli na tak vysokou dotaci. Vzhledem k tomu, že UHK hospodaří ročně s příspěvkem ve výši zhruba 340 milionů korun, je další dvacetimilionová úleva výrazná pomoc,“ přibližuje kvestor univerzity Aleš Klicnar.

V rámci kompletní rekonstrukce interiéru budovy vznikne i přístavba rozšiřující výukové kapacity. Tu bude od roku 2022 využívat na 1200 studentů, kteří aktuálně Filozofickou fakultu UHK navštěvují.

„Jde o rekonstrukci objektu, který má památkové prvky a my jsme zrovna divize Metrostavu, která se specializuje přímo na památkově chráněné budovy, takže nás určitě nic nepřekvapí a v tomto je pro nás realizace zcela standardní činností. Pro nás je projekt zajímavý tím, že jsme v Hradci Králové, ve městě, kde chceme působit a zviditelnit se krásnou prací, a to je pro nás to cenné a důležité na této zakázce,“ doplňuje Martin Sirotek, ředitel divize 9 společnosti Metrostav, která zvítězila ve veřejné zakázce výběru realizátora stavby.  

Práce probíhají i na Palachových kolejích

„Rekonstrukce naší ‚fildy‘ ale není jediná investiční akce, která v tomto období probíhá. Daří se nám výrazně investovat do modernizace ubytovacích kapacit. Na Palachových kolejích je aktuálně více jak 50 procent bytů kompletně zmodernizováno, v následujících čtrnácti dnech pak počítáme se započetím opravy střechy, balkonů, schodišť a společných prostor zhruba ve výši 25 milionů korun,“ připomíná rektor UHK Kamil Kuča další investiční plány.

Jakmile se dokončí stavební práce na budově Filozofické fakulty, začne se s rekonstrukcí Pedagogické fakulty UHK. „Tady máme kompletně dokončenou projektovou přípravu, odevzdali jsme investiční záměr, kde právě probíhá jeho posuzování ze strany MŠMT. Pokud vše dobře půjde, do konce roku bychom mohli mít rozhodnutí o registraci akce a poté bychom mohli soutěžit zhotovitele. Předpokládám, že stavbu zahájíme v závěru dokončování rekonstrukce Filozofické fakulty UHK, abychom pak prostory nově opravené budovy mohli částečně využít při stěhování Pedagogické fakulty,“ vysvětluje kvestor Klicnar.

Ohodnoť článek

Foto Univerzita Hradec Králové,

Štítky Filozifická fakulta, UHK, Hradec Králové, rekonstrukce, Filozofická fakulta Univerzity Hradec Králové, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, filozofická fakulta, Metrostav, Jan Prouza, Vít Nejedlý, Náměstí Svobody, Kamil Kuča

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filozofická fakulta UHK projde rekonstrukcí za téměř 200 milionů korun  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.