Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Z UHK až do Facebooku: studenti absolvují stáže ve světových společnostech a na prestižních univerzitách

Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové nabízí svým studentům možnost stáže u mezinárodních společností jako například Meta nebo Google. Studenti i pedagogové mohou také studovat na nejprestižnějších univerzitách světa. A to vše bezplatně a z pohodlí svého domova.

Kurz digitálního marketingu od Googlu nebo od Mety (provozovatel Facebooku, Instagramu a WhatsAppu) nebo studium na University of London, Yale University či na australské Macquarie University – takové možnosti mají nově studenti Fakulty informatiky a managementu na UHK. Škola jim nabízí možnost studia prostřednictvím vzdělávací platformy Coursera. Ta zpřístupňuje více než devět tisíc online kurzů univerzit a společností z celého světa. Studenti si pak mohou vybírat z širokého spektra oborů.

„Představte si, že všechny kurzy připravené a vyučované za covidu distančně se dají na jedno místo a nabízejí se i nadále online. Nejsou úplně všechny, vyberou se jen ty nejlepší a pocházejí od renomovaných institucí a firem. Princeton University, Imperial College, Google, Microsoft či IBM. Tak to je program Coursera a Fakulta informatiky a managementu k ní má jako první v Česku institucionální přístup a už půl roku jej intenzivně využívá,“ vysvětluje děkan fakulty Josef Hynek.

Přihlásit se mohou všichni studenti FIM i pedagogové. Studium za ně hradí univerzita. „Individuální licence stojí $39 měsíčně, roční poplatek $399, což je zhruba 8500 korun. My jsme chtěli umožnit přístup našim studentům a zaměstnancům, protože to chápeme jako konkurenční výhodu, která zásadním způsobem rozšiřuje možnosti výběru volitelných předmětů. Proč vybírat jen z nabídky v Hradci, když mohu zdarma studovat předmět na švýcarské, britské nebo americké univerzitě?“ dodává Josef Hynek s tím, že kurzy považuje za velmi dobře investované peníze.

„Myslel jsem si, že po období covidu distanční výuku nebudu chtít dlouho vidět, ale s platformou Coursera je vzdělávání zábavné a učíte se od profíků. A proč si v Hradci nedat kurz bioinformatiky na Peking University, která je nejlepší v Číně?“ říká děkan.

„Upřímně, ne vždycky je pro každého snadné odjet do zahraničí a být pryč, na čtvrt, půl roku nebo i celý rok. Ne se všemi univerzitami jsme schopni uzavřít smlouvu. A vyslat všechny potenciální zájemce na vysněné prestižní instituce není prostě možné,“ dodává Josef Hynek. Prostřednictvím platformy Coursera však mohou studenti z pohodlí domova studovat třeba na Stanfordu.

Kurz společnosti Meta absolvoval i Jan Zábranský, který si zvolil zaměření na online marketing a projektový management. „Součástí kurzu jsou videa s instruktorem, doprovodné texty, průběžné zkouškové testy a na konci kurzu souhrnný test. Pokud student kurz úspěšně splní, dostane mezinárodní digitální certifikát s potvrzením o ukončení,“ popisuje Jan s tím, že se splněním kurzu problém neměl. „Na splnění jsou tři měsíce, což je dostatek času. Zkouškové testy se v případě nesplnění dají opakovat a aplikace vám přímo ukáže, na jaké kapitoly se při učení více zaměřit,“ dodává.

„Program vám přímo ukáže, v jaké otázce jste udělali chybu a nabídne příslušná výuková videa,“ připojuje se jedna z absolventek Kateřina Švarcová, která splnila kurz sociální média společnosti Meta.

Kurzy na prestižních univerzitách a u světových společností mohou být do budoucna pro studenty Fakulty informatiky a managementu UHK velkou výhodou na pracovním trhu. „Certifikát může být spolu s diplomem z naší fakulty z pohledu potenciálního zaměstnavatele velmi zajímavý a možná i klíčový při rozhodování, koho přijmout,“ soudí děkan.

Většina kurzů v programu je v angličtině. Podle studentů se ale není čeho bát. „S angličtinou jsem neměla sebemenší problém,“ říká Kateřina. „Pod videi jsou textové přepisy, takže pokud má někdo problém s porozuměním, může si potřebná slova dohledat,“ dodává Jan Zábranský.

„Naši studenti zvládají kurzy v angličtině zcela bez problémů, někteří si zapsali i kurzy v němčině či francouzštině. Kromě toho jsou součástí nabídky i vlastní jazykové kurzy. Sám jsem se zapsal do kurzu španělštiny na University of California a studium mě baví,“ říká děkan fakulty Josef Hynek.

Na splnění kurzu mají studenti tři měsíce. Jak si ale samotné studium rozvrhnou, záleží především na nich. „Coursera má i super mobilní aplikaci, takže jsem výklad mohla poslouchat, kdykoliv jsem chtěla. V autě, v autobuse, kdekoliv,“ chválí Kateřina.

Kromě zhlédnutí výukových videí a testů bývají podmínkou splnění kurzů například vlastní projekty nebo eseje. „Požadavky úzce souvisí s kurzem, který si zapíšete. Jsou kurzy, které jsou semestrální, a jsou i takové, které se dají zvládnout za víkend. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že kurzy vyžadují nejen splnění různých testů a kvízů, ale současně musíte předložit i nějakou esej, program nebo vlastní videozáznam. K tomu potom dostanete hodnocení od učitele, který kurz vede, ale i od spolužáků po celém světě,“ popisuje děkan.

Studenti a pedagogové si mohou vybírat kurzy od více než 270 partnerů napříč 57 zeměmi. „Studenty motivujeme k tomu, aby si vybírali zejména kurzy související s jejich studijním programem, ale nijak je neomezujeme, pokud chtějí navíc studovat i kurzy z úplně jiné oblasti. Momentálně nejoblíbenější kurz je Digitální marketing a ekomerce od společnosti Google, který studuje dvanáct studentů, ale díky obrovské nabídce máme studenty, kteří studují kyberbezpečnost na University of London, risk management na University of Geneva, leadership na University of Illinois či divy starověkého Egypta na University of Pennsylvania,“ vyjmenovává Josef Hynek.

Možnost zapojit se do vzdělávací platformy má kdokoliv, kdo si kurz zaplatí. Fakulta informatiky a managementu UHK je však jedinou v České republice, která svým studentům nabízí možnost absolvovat kurzy zdarma. „Pokud vím, tak nejbližší univerzita, která nabízí studentům stejnou možnost, je v Maďarsku,“ říká děkan.

30. ledna odstartovalo na Fakultě informatiky a managementu UHK již třetí kolo kurzů a škola má v plánu pokračovat i během léta. „Je to super příležitost, která nás nic nestojí. Je škoda toho nevyužít,“ soudí absolvent Jan.

„Bylo to velmi obohacující rozšíření výuky, dostala jsem se tak i ke kurzům, které na FIM nemáme,“ pochvaluje si Kateřina s tím, že je to zároveň dobrá příležitost zlepšit si angličtinu.

Ohodnoť článek

Foto UHK

Štítky univerzita, Meta Platforms, Google, Univerzita Hradec Králové, Josef Hynek, studium, angličtina, Česko, Instagram, sociální sítě, informatika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z UHK až do Facebooku: studenti absolvují stáže ve světových společnostech a na prestižních univerzitách  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.