Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na trase obchvatu Jaroměře je dokončován archeologický průzkum

Na hlavní trase obchvatu Jaroměře, konkrétně na silnici I/33 je v těchto dnech dokončován záchranný archeologický průzkum. Nalezena tu byla sídliště, pohřebiště i řada artefaktů.

Ředitelství silnic a dálnic informovalo o průběhu prací archeologů, kteří se na trase obchvatu Jaroměře pohybují. V katastrálním území Hořenice, bylo nalezeno sídliště z období neolitu. Další bylo ze starší doby železné, v tomto případě se jedná o halštatské kultury a sídliště laténské kultury z mladší doby kamenné.

Na katastrálním území Čáslavky, objevili kostrové pohřebiště z ranného středověku a na území Svinišťan žárové pohřebiště z období popelnicových polí z mladší až pozdní doby bronzové. Nalezeno tu bylo bojiště z 29. června roku 1866.

Nalezena byla také spousta pozoruhodných předmětů, které podstatným způsobem doplňují a rozšiřují poznání o tom, jak byla tato oblast v Královéhradeckém kraji osídlena. Výzkum provádí Centrum terénní archeologie katedry archeologie Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové společně s Muzeem Náchodska a prostřednictvím společnosti EUROVIA a Archaia.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky Jaroměř, obchvat. artefakty, mladší doba kamenná, doba bronzová, FF UHK, EUROVIA, Archaia, nález, neolit, sídliště, pohřebiště, ranný středověk, průzkum, Ředitelství silnic a dálnic, Filozofická fakulta Univerzity Hradec Králové, Hořenice, Čáslavky, Svini

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na trase obchvatu Jaroměře je dokončován archeologický průzkum  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.