Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hendikepovaný Šimon z Hořic dostal vozík s pohonem. Místní se na něj složili za jeden den

Šimon Čepek je kvadruparetik, tedy ani jednu ze čtyř končetin nedokáže plnohodnotně používat. Pohybuje se proto pomocí vozíku. Přesto ale zůstává ve svém životě aktivní. Naposledy se účastnil hořické sportovní výzvy, v rámci které zdolal 21 kilometrů. Na místní to natolik zapůsobilo, že se mladému hendikepovanému sportovci složili na speciální vozík.

Výzvu 21 challenge vymyslelo během karantény gymnázium v Hořicích, kam chodí i student tercie Šimon Čepek. Úkol byl jasný – společně se svými nejbližšími zdolat 21 kilometrů dlouhou trať, ať už pěšky nebo na kole. Výzvu přijal a na vozíku zdolal i Šimon, ovšem za vypětí nejen jeho sil. Šimonova rodina společně s místními se proto rozhodla uspořádat sbírku na pořízení přídavného pohonu k vozíku, se kterým bude moci ještě lépe poznávat krásy světa.

Výsledek nakonec předčil veškerá očekávání. Na Šimonův vysněný stroj se hořičtí ve spontánní sbírce složili během jediného dne.

„Mám za sebou prvních deset kilometrů a mám se ještě hodně co učit. Vlastně mně nikdy nedošlo, kolik věcí musí řidič vyhodnotit třeba v obyčejné zatáčce. Svět pro mě rázem získal další rozměr. Jako bych vystoupil z virtuální reality a začal ji žít. Sám za sebe,“ říká nadšeně Šimon.

Šimon přišel společně se svým jednovaječným dvojčetem Matoušem na svět předčasně, což způsobilo velké zdravotní komplikace. Dvojčata žijí společně s mamkou a mladší sestrou.
 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Marek Palouš/Zemědělská akademie a gymnázium Hořice

Štítky Šimon, hendikep, sbírka, vozík, Hořice, solidarita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hendikepovaný Šimon z Hořic dostal vozík s pohonem. Místní se na něj složili za jeden den  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.