Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Spotřeba čepovaného piva klesla téměř o třetinu, situaci mohou změnit otevřené zahrádky

Spotřeba čepovaného piva v Česku za první kvartál meziročně klesla o 28 procent. Řada regionálních pivovarů si během lockdownu snažila pomoci rozvozem. Situace by se mohla postupně zlepšit, dnes se po pěti měsících otevírají restaurační zahrádky.

Pivovar Rampušák v Dobrušce, Pivovar Rychnov nad Kněžnou nebo Pivovar Broumov nabízí svým zákazníkům rozvoz piva domů. Například v Broumově požadují minimální odběr jednu přepravku, v Dobrušce lákají na dopravu zdarma u objednávek nad 300 korun. Pivo Rampušák pak rozvážejí na pravidelných i nepravidelných trasách, které zveřejňují na sociálních sítích. Zákazník pak může objednávat v okolí těchto tras.

Nejen východočeské pivovary se snaží různými způsoby zvýšit prodej piva v náročné době. Za letošní první kvartál klesla spotřeba čepovaného piva v Česku meziročně o 600 tisíc hektolitrů, tedy o 28 procent, uvedla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová

Podle Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) lidé v České republice vloni utratili za čepované pivo o šest miliard korun méně. Na druhou stranu ale pivovarům vzrostl prodej piva baleného v lahvích a plechovkách.

Pandemie výrazně zasáhla i minipivovar Beránek ve Stěžerách u Hradce Králové. „Produkce v době covidu se snížila o třetinu až polovinu. Před covidem byla roční produkce zhruba 3 tisíce hektolitrů za rok. Majitelé, aby chod pivovaru a celého objektu udrželi, si museli vzít úvěry v řádech milionů korun," řekl provozní pivovaru Zdeněk Rýdl.

Pivovar, který je v kulturní památce Harrachovského Špejcharu z roku 1737, má varnu o kapacitě 22 hektolitrů. Pro zrání piva v ležáckém sklepě jsou k dispozici CK tanky a tři přetlačné tanky. V objektu je také restaurace.

Abychom se vůbec udrželi, začali jsme s prodejem piva přes e-shop, naši zaměstnanci půl roku jezdí s pojízdnou prodejnou piva po vesnicích v okolí Hradce Králové. Zřídili jsme také stánky například v obchodních centrech v Hradci, aby na nás lidé nezapomněli, snažíme se oslovovat prodejce potravin, řetězce. To bychom za běžné situace nedělali,” řekl Rýdl.

Spotřeba piva na obyvatele loni klesla o zhruba sedm litrů, tedy 14 velkých piv, na 135 litrů, a byla tak nejnižší od 60. let minulého století. Za poklesem výroby stojí koronavirové restrikce a omezení provozu restaurací v ČR, ale i v zahraničí.

Komplikovanou situaci pivovarů by mohly nyní změnit otevřené zahrádky. Rozestupy mezi stoly musí být alespoň 1,5 metru, stejná vzdálenost bude muset být i od okolí, například od chodníku. U stolu budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti. Lidé budou muset mít koronavirové testy nebo budou muset být očkovaní nebo po prodělání koronaviru. Zodpovědnost ale nebude na hostinských, zákazníci budou muset mít připravené doklady pro případnou kontrolu. 

Ohodnoť článek

Foto Pivovar Beránek | Zdroj ČTK, regionální pivovary

Štítky pivo, pivovar, spotřeba, koronavirus, restaurace, Česko, COVID-19, Dobruška, Pivovar Broumov, Rampušák s.r.o., Hradec Králové, Český svaz pivovarů a sladoven, Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spotřeba čepovaného piva klesla téměř o třetinu, situaci mohou změnit otevřené zahrádky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.