Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé v zimě méně uklízejí po psech, uklidit je také potřeba písek a zbytky soli

Jarní tání odhalí veškerý nepořádek, který sníh skryl. Psí exkrementy, odpadky, použité roušky. Kromě toho je důležité z komunikací odklidit posypový materiál, který výrazně zvyšuje prašnost ve městě. Malé kamínky mohou navíc poškodit projíždějící auta.

Konec zimy a příchod jara bývá z hlediska údržby komunikací často kritický. Lidé v zimním období nemají takovou potřebu uklízet, a to ani po svých čtyřnohých miláčcích, vyplývá z informací společnosti Kärcher. Pejskaři v zimě sbírají exkrementy po psech méně než jindy. A s táním sněhu se objevují časem nashromážděné poklady.

„Je to hrozné, ale u nás před domem v podstatě není kam šlápnout. Exkrementy jsou všude po trávníku, výjimkou není ani nadílka uprostřed chodníku. Skoro není den, kdy bych synovi od toho nemusela čistit boty. A umíte si pak představit, když do toho dvouleté dítě spadne?“ rozčiluje se Marie Novotná, která bydlí v nově vznikající zástavbě u areálu Petrof v Hradci Králové. „Syn má spoustu energie, miluje běhání po trávě, to mám na něj neustále ječet – nechoď tam, nesmíš, pomalu? Když vidím místní pejskaře, jak venčí s mobilem v ruce a ani si nevšimnou nebo nechtějí všimnout, že jejich pes vykonal potřebu, mám vážně vztek. Nejraději bych jim pak dala bundu od exkrementů vyprat domů,“ ulevuje si matka dvouletého Tomáše. Tomáš se totiž v "nadílce" vyválí každou chvíli. 

Po jarním tání na komunikacích nezůstávají jen psí exkrementy, ale i neuklizený štěrk, písek a zbytky soli. Jejich úklid je důležitý pro zachování zdravého prostředí. „Letošní zima opět po letech přinesla sněhovou nadílku a jarní úklid bude náročnější než v letech se zimami beze sněhu,“ říká Lukáš Rom ze společnosti Kärcher. „Podcenění jarního úklidu by se nevyplatilo, protože na ulicích leží po zimě velké množství posypových materiálů, soli, štěrku a kamínků. Ty je třeba uklidit,“ dodává.

Včasné odklizení zimního posypu totiž výrazně snižuje množství polétavého prachu v ovzduší. Silná automobilová doprava posypové materiály ležící na komunikacích stále více rozmělňuje a víří v ovzduší. Kamínky na silnicích mohou navíc poškodit auta.

Technické služby Hradce Králové proto každé jaro čistí zhruba 500 kilometrů silnic a 360 kilometrů chodníků. Součástí jarního úklidu je i ruční čištění zastávek MHD, schodišť a přechodů pro chodce.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay

Štítky exkrement, úklid, pejskaři, zima, jaro, silnice, chodníky, sůl, pes, materiál, Kärcher, Hradec Králové, Petrof, Marie Magdalena Novotná-Čudová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v zimě méně uklízejí po psech, uklidit je také potřeba písek a zbytky soli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.