Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Královéhradecký kraj má nejstarší obyvatele v republice, sčítání má mimo jiné napovědět, kde postavit nové domovy pro seniory

Už v sobotu 27. března začne celorepublikové sčítání lidu. Ze získaných informací bude těžit i Královéhradecký kraj, poznatky totiž pomohou i rozvoji regionů. Aktuální data ukazují, že jde o nejstarší kraj v republice. Sčítání tak může napovědět, kde postavit nové domovy pro seniory.

„Plánování sociálních služeb, přetrasování linek hromadné dopravy, rozdělování veřejných prostředků i aktualizované podklady pro zásah hasičů, to vše a mnohem více by se neobešlo bez přesných a komplexních informací,“ vysvětluje Jolana Voldánová, mluvčí Sčítání 2021.

Sčítání se proto v historii moderního Česka opakuje každých deset let. Veřejná správa na data ze sčítání spoléhá už více než 150 let.

„Sčítání slouží nám všem. Je těžko představitelné, že by společnost mohla fungovat, aniž by o sobě měla ucelené informace. Výsledky pak pomáhají v mnoha sférách – například při plánování dopravy, kapacit ve zdravotnických zařízeních nebo při tvorbě územních plánů,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Sčítání tak může například napovědět, kde postavit nové domovy pro seniory. Právě stárnutí populace bude totiž v následujících letech velkou výzvou pro celou Českou republiku a pro Královéhradecký kraj obzvlášť. Věková struktura obyvatel Královéhradeckého kraje je totiž v celorepublikovém srovnání nejstarší, nejvyšší je i podíl seniorů a zároveň má kraj nejnižší podíl obyvatel ve věku 15–64 let. Také průměrný věk 43,3 roku je v kontextu celé republiky nejvyšší. Kraj má ale také v celorepublikovém srovnání druhý nejvyšší počet lůžek v domovech pro seniory v přepočtu na obyvatele.

„Data ze sčítání lidu, domů a bytů využívají Místní akční skupiny při zpracování svých Strategií, stejně tak i obce a Dobrovolné svazky obcí. Potřebné jsou také při zpracování Územně analytické dokumentace – územních plánů a rozvojových ploch,“ říká Jana Kuthanová, předsedkyně krajské sítě Místních akčních skupin a starostka obce Hořiněves.

Data ze sčítání lidu využívá také integrovaný záchranný systém, veřejná správa, jsou důležitá pro územní plánování, terénní služby, volnočasové aktivity a další aspekty života v kraji. Nezastupitelnou roli pak hrají v oblasti bytové výstavby. Její vývoj zaznamenal v Královéhradeckém kraji od roku 2016 značný růst. V roce 2019 byla zahájena výstavba 1 645 bytů, z toho dvě třetiny v novostavbách rodinných domů. Tempo růstu dokončených bytů bylo mezi kraji jedno z nejrychlejších. „Údaje ze sčítání lidu, domů a bytů jsou jedinečným zdrojem pro monitorování bytového fondu, což není nikde jinde dostupné. Data jsou to v některých případech nezastupitelná. Díky nim můžeme pro města a obce zpracovat prognózy až na úroveň jednotlivých obvodů,“ říká Zita Kučerová, zástupkyně ředitele Centra investic, rozvoje a inovací.

„Právě informace o počtu domů a bytů, o jejich konstrukci, vytápění či počtu podlaží poskytují jednou za 10 let podrobně až do základních sídelních jednotek výsledky sčítání v návaznosti na strukturu zde bydlících obyvatel podle věku, typu domácnosti, ekonomické aktivity, cestování do škol a do práce,“ vysvětluje význam sčítání lidu Věra Varmužová, vedoucí oddělení informačních služeb a správy registrů Krajské správy ČSÚ v Hradci Králové.

Sčítání se letos uskuteční ve většině států Evropské unie. Vzhledem z probíhající epidemii se bude sčítat primárně online. K dispozici ale budou i tradiční formuláře.

Ohodnoť článek

Foto ČSÚ

Štítky sčítání, lidé, ČSÚ, statistika, Hradec Králové, senioři, populace, Královéhradecký kraj, domov pro seniory, sčítání lidu, Česko, Jolana Voldánová, Český statistický úřad, Evropská unie, Marek Rojíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj má nejstarší obyvatele v republice, sčítání má mimo jiné napovědět, kde postavit nové domovy pro seniory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.