Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sebrat dětem notebook, který používají na distanční výuku? Na to exekutoři nemají právo

Od poloviny března probíhá školní výuka převážně distančně, internet a počítač se tak pro děti staly nenahraditelnými školními pomůckami. Přesto někteří exekutoři rodinám vyhrožují zabavením počítačů k dálkové výuce. Na to však nemají právo, varuje organizace Člověk v tísni.

Mobiliární exekuce podle organizace Člověk v tísni dál probíhají, přestože jsou stovky tisíc sociálních rodin kvůli koronaviru ještě v kritičtější situaci než kdy dříve. A tak zatímco dobročinné organizace shání dětem počítače pro distanční výuku, exekutoři vyhrožují jejich zabavením. Denisa Rohanová, prezidentka České asociace povinných, pro Deník N dokonce uvádí, že exekutorské úřady v zabavování věcech přímo v domech a bytech dlužníků ještě přitvrdily.

„Paní Jana má v péči svá tři vnoučata. Ačkoliv je od začátku školního roku distanční výuka povinná a pro všechny tři děti je tak počítač zcela nezbytnou školní potřebou, exekutor, který do domácnosti na začátku listopadu přišel vymáhat dluh, do soupisu majetku přidal právě notebook a router, který děti při distanční výuce využívají. Paní Janě sdělil, že pokud do dvou dnů nesežene 60 tisíc korun, vybavení si odveze,“ uvádí příklad organizace Člověk v tísni.

Také Janě Dostálové z Orlickoústecka exekutor vyhrožoval zabavením notebooku, který děti používají na distanční výuku. „Co se týče distanční výuky, můžu tady nechat jen jeden přístroj pro komunikaci,“ říká exekutor na zvukovém záznamu, který rodina dala k dispozici Deníku N. Jenže rodina má tři děti, z toho dva školáky, a notebook jen jeden. Starší syn se k výuce připojuje přes mobil. „Říkala jsem mu, že to potřebujeme na distanční výuku, ale on řekl, že stačí nechat v domácnosti jeden funkční mobil a ostatní se může zabavit,“ popsala tíživou situaci pro Deník N Dostálová. Notebook, který exekutor ohodnotil pouze na 600 korun, nakonec rodině zůstal díky další finanční půjčce. Jenže odborníci varují, že právě podobné případy mohou už tak tíživou situaci ještě zhoršit, rodina se dostane do dluhové pasti. „Člověku v exekuci půjčí jen velmi nevýhodně nějaké obskurní společnosti, pokud vůbec,“ varuje vedoucí dluhového poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle na serveru Novinky.cz.

Exekutoři k podobným praktikám přistupují i přesto, že školní potřeby exekuci nepodléhají. „Posouzení, zda se v případě výpočetní techniky jedná o školní potřebu, závisí na konkrétní situaci. Soudní exekutoři vědí, že distanční výuka je povinná, a s ohledem na to by měli postupovat,“ řekla Právu mluvčí Exekutorské komory Lenka Desatová.

Exekuce byly pozastaveny od dubna do června a následně od 13. listopadu do konce ledna. Nebyly ovšem pozastaveny například exekuce prováděné státní samosprávou. Do exekucí se v době pandemie častěji dostávají například lidé, kteří dluží na zdravotním pojištění.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Drbna.cz | Zdroj Deník N, Právo

Štítky distanční výuka, děti, notebook, exekuce, koronavirus, peníze, soudní exekutor, počítač, Člověk v tísni, Deník N, Denisa Rohanová, Jana Dostálová, Česká asociace povinných, Exekutorská komora České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sebrat dětem notebook, který používají na distanční výuku? Na to exekutoři nemají právo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.