Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Velký bratr Google: v obchodech trávíme méně času, největší nával je vždy v pátek od 13 do 17 hodin

Data z mobilních telefonů ukazují, jak se změnilo chování lidí v době pandemie koronaviru. Méně času trávíme nejenom v obchodních centrech, ale i v potravinách nebo v drogeriích. Rapidně také stoupla návštěvnost parků.

Přehledy Googlu ukazují, jak se změnily počty návštěv a délka pobytu na různých místech ve srovnání s obvyklou aktivitou před vypuknutím koronavirové pandemie. Data vycházejí z měření internetové služby Google Maps.

Lidé v Královéhradeckém kraji tráví podstatně méně času v nákupních centrech a dalších volnočasových provozovnách (logicky, protože jsou uzavřená), podle statistik Googlu je pokles 59 procent v porovnání s obvyklou aktivitou.

Možná překvapivě se lidé také méně pohybují v potravinách, drogeriích a lékárnách, pokles je 19 procent. Potraviny chodí Češi nejčastěji nakupovat v pátek od 13 do 17 hodin a pak také v úterý, ve středu a čtvrtek kolem 15. hodiny – tou dobou je v obchodech v průměru nejvíce zákazníků. Pokud se lidé chtějí vyhnout davům, měli by nakupovat především ráno, a to kterýkoliv den mezi 7. a 8. hodinou.

Méně lidí (- 4 procenta) Google v Královéhradeckém kraji vysledoval také ve stanicích veřejné dopravy jako jsou autobusové zastávky nebo vlaková nádraží. Pokles zaznamenal také v pohybu na pracovišti (- 14 procent). Naopak více času lidé tráví v parcích (+ 57 procent) a doma (+ 4). Největší nával v parcích můžeme čekat o víkendu mezi 15. a 17. hodinou.  

„Tyto statistiky počítáme na základě dat uživatelů, kteří ve svém účtu Google povolili historii polohy, data proto pocházejí jen od části našich uživatelů. Jako vždy platí, že tento vzorek může a nemusí odpovídat přesnému chování širší populace,“ uvádí Google s tím, že data dbají na ochranu soukromí lidí a nezveřejňují žádné údaje umožňující zjištění totožnosti.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay | Zdroj Google, ČTK

Štítky nákupy, mapy, Google, internet, data, soukromí, návštěvnost, koronavirus, pandemie covidu-19, Královéhradecký kraj, Mapy Google

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velký bratr Google: v obchodech trávíme méně času, největší nával je vždy v pátek od 13 do 17 hodin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.