Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Opočně se buduje domov seniorů. První klienti tu budou příští rok

Bývalá nemocnice v Opočně se změní v domov pro seniory se 47 lůžky. Královéhradecký kraj přestavuje nevyužívané budovy chirurgie a porodnice už od loňského podzimu. Kromě bourání stavbaři v současnosti budují nové stěny a příčky. Stavba za 92 milionů korun bez DPH má být dokončena na jaře příštího roku.

„Stavební práce v současné době běží podle plánu," řekla mluvčí hejtmanství Martina Svatoňová. Pokračují bourací práce, vyzděny jsou nosné stěny a začínají se zdít příčky. V prvním až třetím patře vzniknou pokoje s vlastním sociálním zařízením, kuchyňkou i jídelnou. Přízemí bude disponovat kancelářemi, místností pro rehabilitace, prostory pro zaměstnance, ale také místností pro přípravu jídel.

Až bude domov dostavěn, provozován bude městy Opočno a Dobruška jakožto zapsaný ústav. Kraj bude na provoz domova přispívat. Některá lůžka budou vyčleněna pro seniory v nejtěžším stadiu Alzheimerovy nemoci.

Bývalá opočenská nemocnice, která je v centru města, patřila původně kraji. Ten ji ale pro ztrátovost před jedenácti lety uzavřel. V roce 2013 daroval Královéhradecký kraj nemocnici městu, které pro ni hledalo využití. Dva roky zpátky se budovy bývalé porodnice a chirurgie vrátily do majetku kraje. Ten se je následně rozhodl přestavět na domov pro seniory.  

V ostatních budovách v areálu je poliklinika s ordinacemi lékařů, krajská léčebna dlouhodobě nemocných nebo pracoviště klinické biochemie a diagnostiky náchodské krajské nemocnice. Jedna z budov je využívána městem.

Do zvyšování kapacity domovů důchodců investuje Královéhradecký kraj přes půl miliardy korun. Kromě Opočna jsou budovány nebo rozšiřovány domovy pro seniory v Žacléři, Tmavém Dole a Borohrádku. Do pěti let se díky tomu zvýší kapacita lůžek v sociálních zařízeních ze současných 2500 na asi 3500.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto opocno.cz

Štítky nemocnice, Opočno, Dobruška, chirurgie, porodnice, domov seniorů, domov, domov pro seniory, Královéhradecký kraj, Léčebna dlouhodobě nemocných

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Opočně se buduje domov seniorů. První klienti tu budou příští rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.