Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Živý dárek pod stromečkem – jak potěšit a neriskovat, že skončí v útulku?

Dojetí a nepopsatelná radost – tak bude nejspíš vypadat reakce dětí na čtyřnohého kamaráda pod vánočním stromečkem. Jenže nadšení opadne a na nový rok ho vystřídá tvrdá realita každodenních starostí. Jak darovat živé zvíře a přitom neriskovat, že skončí v útulku společně s dalšími „nevhodnými dárky“?

Na první pohled se to zdá jako úžasný nápad. Děti prosí, od Ježíška nic jiného nechtějí a slibují hory doly, samozřejmě se o zvířátko budou poctivě starat. Jenže přesto řada z nich nakonec skončí v útulku (zvířátka, ne děti). Alespoň v tom lepším případě, v horším na mraze v krabici u popelnice.

Podle statistik počet zvířat, která jsou ročně přijata do útulků, pomalu klesá. Přesto je ale povánoční období jedním z krizovějších, stejně jako například konec letních prázdnin.

Před živými dárky varuje i Dagmar Kubištová z útulku Dášenka. „Koupě štěněte by neměla být unáhleným krokem a lidé by takový vánoční dárek měli zvážit. Pes je dlouhodobý závazek. A je třeba si to uvědomit a položit si některé otázky. Budeme mít dostatek času se mu věnovat? Co bude se psem, když chceme na dovolenou nebo výlet?“ radí zkušená pracovnice útulku. 

Velkému nátlaku dcery čelila i Josefína Pechová z Hradce Králové. „Několikrát do roka do nás dcera hučela, že chce štěňátko. K Vánocům, k narozeninám, za vysvědčení. Manžel byl na její straně, ale já se nedala a jsem za to ráda. Domluvili jsme se na kompromisu – nejdřív pořídíme křečka, ten není tolik náročný, a pak uvidíme. No, ještě že tak. Dcera je teď na internátu a o křečka se starám já,“ popisuje Josefína.  

Přesto je tu možnost, jak dát pod stromeček živé zvíře a mít jistotu, že neskončí v žádném z útulků. Můžete jako dárek adoptovat zvíře ze Safari parku Dvůr Králové nad Labem. Koneckonců vás to vyjde i levněji než čtyřnohý mazlíček u vás doma. Částka totiž začíná od 500 korun za rok. Safari park vám po platbě zašle certifikát a volnou vstupenku. Pokud vás tato možnost zaujala, nezbývá ale moc času. „Pokud chcete adopci darovat, odešlete prosím přihlášku s dostatečnou rezervou. Adopci jako vánoční dárek můžeme doručit jen u přihlášek poslaných a uhrazených před 10. prosincem. Později odeslané přihlášky mohou přijít až po Novém roce,“ upozorňuje Safari park.

Váš příspěvek ve Dvoře použijí na nákup krmení. „Každé zvíře může mít více adoptivních rodičů, protože ne každý si může dovolit dát celou částku na roční krmení (třeba 150 000 Kč na jednoho slona). Proto je zcela na Vás, kterého nového člena rodiny si vyberete,“ uvádí Safari park.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky útulek, zvířata, pes, Vánoce, adopce, dárek, ZOO Dvůr Králové, Dagmar Burešová, Ježíšek, nový rok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Živý dárek pod stromečkem – jak potěšit a neriskovat, že skončí v útulku?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.