Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hradec Králové podpoří místní podnikatele, rozdělí mezi ně 3,4 milionu

Stejně jako na jaře chce město opět podpořit hradecké podnikatele, kteří museli kvůli vládním nařízením zavřít své provozovny. Dotaci, která je určena především pro živnostníky a drobné podnikatele, už projednali radní a začátkem příštího týdne ji budou schvalovat zastupitelé. O příspěvek bude možné žádat celý leden.

Vycházíme ze zkušeností, které jsme získali během první vlny koronaviru. Bude to fungovat prakticky obdobně jako na jaře. Podnikatelé, kteří splňují stanovené podmínky, budou moci do konce ledna podávat své žádosti o městskou peněžitou pomoc. Je třeba však zdůraznit, že pomoc města nemá nijak vynahradit pomoc ze strany státu, je to spíše její doplnění. Darované finance budou moci hradečtí podnikatelé využít například na mzdy a související odvody, na energie, platby za nájemné ve stanovených případech nebo na úhradu dodavatelsko-odběratelských faktur,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).

O finanční příspěvek může žádat pouze právnická nebo fyzická osoba se sídlem a provozovnou v Hradci Králové. Žadatel také nesmí mít přerušenou podnikatelskou činnost a nesmí být dlužníkem města. Kompletní podmínky bude ještě schvalovat zastupitelstvo.

Peněžitá pomoc města bude rozdělená na dvě části.  První bude určená pro drobné podnikatele, druhá pak provozovatelům hotelů a penzionů bez ohledu na velikost. „V prvním případě by se mohla peněžitá pomoc dostat až do výše 10 tisíc korun, v druhém jsme rozhodli o maximální výši 50 tisíc korun. Takové jsou zatím naše představy a plány, uvidíme ale, kolik žádostí o finanční příspěvky dorazí. Výše peněžité pomoci pak bude v obou částech stanovena podle počtu podaných žádostí,“ doplňuje náměstek primátora pro oblast rozvoje města Jiří Bláha (ANO). 

Během první vlny koronaviru město na pomoc podnikatelům vyčlenilo deset milionů korun. Jednotlivé příspěvky na živnostníka se dostaly až do výše 25 tisíc korun. „Přišlo nám několik velice pozitivních a milých mailů, ze kterých bylo patrné, že někteří se nacházejí opravdu v likvidační situaci a městský finanční příspěvek jim skutečně pomohl,“ dodává primátor. Na magistrát na jaře dorazilo zhruba 420 žádostí o finanční příspěvek, na základě kterých město v létě mezi hradecké podnikatele rozdělilo téměř 7,3 milionu korun. Některé žádosti však právě kvůli nesplnění podmínek musely být vyřazeny. V nejčastějších případech se jednalo o žadatele, kteří měli v Hradci Králové provozovnu, ale sídlo měli jinde.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto | Zdroj Město Hradec Králové

Štítky Hradec Králové, antivirus, finance, koronavirus, příspěvek, jaro, Alexandr Hrabálek, ODS, Jiří Bláha, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové podpoří místní podnikatele, rozdělí mezi ně 3,4 milionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.