Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jejím snem je proběhnout se se svým psem. Nicol z Jičínska potřebuje na léčbu mozkové obrny 91 tisíc korun

Od narození se potýká s tím, že je jiná, a její tělo jí nedovolí to, co její vrstevníci považují za naprosto normální. Přesto na sobě tvrdě pracuje. Jejím cílem je podstoupit intenzivní rehabilitaci na Neurorehabilitační klinice AXON, která jí může pomoci splnit si své životní sny.

Nicol Kuruczová žije v Bukvici na Jičínsku. Místo aby si ale užívala přicházející pubertu, denně ji zaměstnávají její nohy a ruce, které jí nedovolí žít stejný život jako mají její vrstevníci. Narodila se totiž s mozkovou obrnou a má zdeformovaná chodidla, pravou nohu menší a kratší a na rukou má problémy s jemnou motorikou. Jejími sny je naučit se bruslit, proběhnout se v lese se svým psem, projet se na motorce a naučit se hrát na kytaru. Jenže ani jednu z těchto činností její tělo v tuto chvíli nezvládne.

Nicméně, jak uvádí Veronika Nováková z Neurorehabilitační kliniky AXON, není to nereálné. „Díky moderní robotice, cvičení a její silné vůli nejsou tyto sny vůbec nereálné – právě naopak. Aby si Nicola mohla splnit své sny a třeba už příští zimu vyrazit poprvé v životě na brusle, potřebuje absolvovat intenzivní rehabilitace,“ říká Nováková. Na serveru Donio se proto objevila dobročinná sbírka, která si klade za cíl vybrat 90 740 korun. To je totiž přesná částka, kterou Nicol potřebuje, aby mohla rehabilitace na Neurorehabilitační klinice AXON podstoupit.

Dře na sobě už od malinka

Lézt začala Nicola kvůli mozkové obrně až ve čtyřech letech. V pěti letech nastoupila do speciální mateřské školky, kde pravidelně rehabilitovala. „Za pouhý rok tvrdé práce se dokázala poprvé postavit na vlastní nohy s pomocí dvou francouzských holí. Tak si splnila svůj první největší sen – do první třídy nastoupit po svých. Přestože to byl nepopsatelný pocit částečného vítězství, dobře věděla, že má před sebou ještě dlouhou cestu,“ popisuje Nováková.

Jenže aby se Nicol vůbec mohla na své nohy postavit, musela kromě cvičení absolvovat také řadu bolestivých operací. „Na té první byla ve třech letech, hned po narozeninách. Od té doby se to stalo každoroční nepříjemnou tradicí. Podstoupila operativní natažení achilovky, operaci kyčle, rovnání palce na nohou, operaci nártu, paty, a to hned několikrát po sobě. Množství operací ji ale ještě čeká,“ říká Nováková s tím, že řada operací zanechala kromě fyzických jizev také šrám na Nicoly psychice – trpí totiž aichmofobií, strachem z ostrých předmětů.

Hlavně se nevzdat

I když Nicol nemůže dělat běžné věci, jako její vrstevníci, stále se nevzdává a snaží si hledat alternativy. Nedávno třeba objevila jízdu na handbike, která ji moc baví. Ráda si také čte a kreslí. Baví ji líčení a Disney filmy. Ve škole má nejraději psaní slohů.

„Nejvíc se ale těší, až začne navštěvovat intenzivní rehabilitace a pracovat na svém zlepšení. Má totiž velké plány do budoucna – naučit se chodit bez berlí a konečně vyzkoušet všechno to, na co se dosud mohla jen dívat,“ říká Nováková.

Přispět můžete Nicole jakoukoliv částkou na serveru Donio.

Také k Vánocům můžete vybrat dárek, který pomáhá. Voucher Dobrozvyk může obdarovaný využít buď na pomoc Nicoly nebo podpořit i jiný příběh, který ho zaujme.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Nicoly Kuruczové

Štítky charita, Nicol Kuruczová, obrna, operace, rehabilitace, okres Jičín, Veronika Novák, klinika, Bukvice, Walt Disney, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jejím snem je proběhnout se se svým psem. Nicol z Jičínska potřebuje na léčbu mozkové obrny 91 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.