Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policejní prezidium získalo Richtrovy boudy v Krkonoších

Už dva roky jsou Richtrovy boudy nad Pecí pod Sněžkou mimo provoz, nyní je získalo Policejní prezidium ČR. Areál bud včetně přilehlých pozemků, vybavení a lyžařských vleků předal policii Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Pro Národní pedagogický institut České republiky, který boudy dosud spravoval, šlo o nepotřebný majetek. Úřad převedl část pozemků Krkonošskému národnímu parku. „Hodnota předávaného majetku přesahuje 155 milionů korun. Policejní prezidium využije areál Richterových bud jako školicí středisko pro příslušníky bezpečnostních sborů," uvedla mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

Richtrova bouda byla postavena před rokem 1911. Stát ji v letech 2000 až 2008 rekonstruoval. Červená bouda byla postavena o několik let později, psal se rok 1934. Vyrostla na místě původního domu a stavebně byla upravena v letech 1999 až 2000.

Richtrovky, jak je turisté nazývají, stojí u frekventované turistické trasy z Pece pod Sněžkou na Výrovku, Luční boudu a další horské boudy na hřebenech Krkonoš. V areálu jsou dvě budovy. Richtrova a Červená bouda.

V Richtrově boudě je k dispozici 77 lůžek a dále kuchyně, jídelna, školicí místnosti, sauna, lyžárna nebo restaurace. Červená bouda má kapacitu 29 lůžek. Součástí areálu je víceúčelové hřiště, garáž a tři lyžařské vleky.

Před uzavřením fungovaly Richtrovy boudy především jako školicí a rekreační středisko pro pedagogické pracovníky, pro školy v přírodě, lyžařské kurzy a výjezdní zasedání. Teď jsou uzavřeny, správce v nich zajišťuje běžnou údržbu.

První zmínka o Richtrových boudách pochází z 80. let 18. století. Nejdřív se jednalo o letní boudy, kam horalé vyháněli stáda. Původní chalupu nahradila bouda před první světovou válkou. V 18 pokojích měla 50 lůžek. V roce 1938 objekt vyhořel a za války byl obnoven. Boudu získala v roce 1946 Obchodní akademie Dr. Beneše z Prahy a v roce 1950 se stala majetkem tehdejšího Ministerstva školství, věd a umění.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richtrovy boudy FB

Štítky Richtrovy boudy, Krkonoše, Policejní prezidium ČR, Policejní prezidium České republiky, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Pec pod Sněžkou, Národní pedagogický institut České republiky, první světová válka, Luční bouda, Krkonošský národní p

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policejní prezidium získalo Richtrovy boudy v Krkonoších  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.