Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Přestavba sídla KSČ v Jičíně na polyfunkční komunitní centrum je hotová

Město Jičín dokončilo dva roky trvající přestavbu bývalého okresního sídla KSČ na víceúčelové komunitní centrum sociálních a poradenských služeb. Stavba přišla na více než 58 milionů korun včetně DPH a byla současnou největší investicí sedmnáctitisícového města. Jednotlivé organizace se již do objektu stěhují, práci by v něm měly zahájit v září.

V budově, které je u autobusového nádraží blízko centra města, budou v nájmu sídlit Oblastní charita Jičín, Občanské poradenské středisko, Pedagogicko-psychologická poradna Jičín, Tyflocentrum a organizace Péče o duševní zdraví. "Dosud sídlily v různých nevyhovujících prostorách po městě. Nyní lidé najdou jejich služby na jednom místě," řekl mluvčí radnice Jan Jireš.

Budova centra byla postavená v typickém stylu administrativních budov z doby socialismu v 80. letech. Do roku 1989 sloužila jako okresní sídlo KSČ. V roce 1990 objekt získala Všeobecné zdravotní pojišťovna. VZP se v roce 2004 přestěhovala do nového objektu a budovu v roce 2007 za 15,5 milionu korun prodala městu, které pak pro ni začalo hledat nové využití.

Přestavba budovy, která již byla v havarijním stavu, začala v roce 2018. Stavbaři z firmy Chládek a Tintěra Pardubice z ní ponechali v podstatě jen skelet. Následně udělali kompletní rekonstrukci vnitřních prostor, vnějšího pláště i střechy. Na rekonstrukci město získalo několik dotací v celkové výši 35 milionů korun.

Nyní je největší investicí města nedávno zahájená rekonstrukce denního stacionáře pro seniory Domovinka za 30 milionů korun bez DPH. Přestavba by měla být hotova v polovině roku 2022.

Veřejnosti slouží i další bývalá sídla KSČ v okresních městech kraje. V Rychnově nad Kněžnou v něm je základní umělecká škola, městská knihovna, městská policie, kino či kavárna. V Trutnově je v bývalém sídle komunistů městský úřad. V Náchodě sídlo okresní KSČ po roce 1989 nejprve sloužilo tehdejšímu okresního úřadu. V roce 2006 objekt získalo od státu město, které v něm má část agend, například správního odboru či odboru dopravy.

Autoři | Foto mestojicin.cz

Štítky ČR, správa, stavby, sociální, školy, Jičín, KSČ, rekonstrukce, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Chládek a Tintěra, Pardubice a.s., komunitní centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba sídla KSČ v Jičíně na polyfunkční komunitní centrum je hotová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.