Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V jičínském babyboxu byla nalezena novorozená holčička, dostala jméno Martina

Novorozenou holčičku, zabalenou do šedé deky, někdo odložil do babyboxu v Jičíně včera odpoledne. Dostala jméno Martina. V Česku bylo do těchto speciálních schránek odloženo už celkem 208 dětí.

Babyboxy byly zavedeny v roce 2008 Ludvíkem Hessem. Holčička z jičínského babyboxu je letos devátým odloženým dítětem. „Holčička je plně donošená, váží 2750 g a měří 49 cm," popsal primář gynekologicko-porodnického oddělení jičínské nemocnice Lubomír Voltr.

Jméno Martina dostala novorozená dívenka po náměstkovi hejtmana Královéhradeckého kraje Martinu Červíčkovi. Ten je podle Hesse největším příznivcem babyboxů v kraji a členem Kolegia spolku Babybox.

Cílem babyboxů je předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Tyto speciální schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo uvidí nebo překvapí. Poté, co je do schránky vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou také alarm. Ten upozorní personál zdravotnického zařízení na to, že je v babyboxu dítě. V Jičíně se signalizace babyboxu zapnula ve 13:36.

Babybox pod Kukulovým dubem v Jičíně byl otevřen v červnu 2015. Přesně na desáté výročí od vzniku prvního babyboxu. Martina je po pěti letech existence jičínského babyboxu prvním dítětem, které do něj někdo vložil.

V České republice je 76 babyboxů. Dosud v nich bylo odloženo 114 holčiček a 94 chlapců. Ve speciálních schránkách se nejčastěji nacházejí novorozenci. V několika případech v nich ale pracovníci přilehlých nemocnic nebo dalších institucí objevili i mnohem starší děti. Nechtěným "rekordmanem" je přibližně dvouletý chlapec, kterého v lednu 2019 někdo odložil do babyboxu v Pelhřimově.

Schránky ale nejsou přijímány bez výhrad. Před devíti lety se proti nim postavil Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují pěti článkům Úmluvy o právech dítěte. Jedná se například o právo na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče.

Podle vyjádření bývalé vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové, stojí ale na nejvyšším místě právo na život a babyboxy ho zachraňují. Fungují ale v určitém právním vakuu.

Babyboxy nejsou jedinou možností, jak se matky mohou utajeně vzdát právě narozeného dítěte. Po celé republice existuje síť porodnic, které umožňují anonymní porod. Po něm je možné dítě také přímo přenechat k adopci.

Toto řešení má podle lékařů výhodu v tom, že je známá historie dítěte, jeho původ i zdravotní stav matky. Ta si navíc může souhlas s adopcí rozmyslet až do konce šestinedělí.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky novorozeně, Babybox, Jičín, Martina, Martin Červíček, Česko, právo, Ludvík Hess, Královéhradecký kraj, Monika Šimůnková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jičínském babyboxu byla nalezena novorozená holčička, dostala jméno Martina  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.