Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bydlení pro slony se ve dvorské zoo mění k lepšímu

Vnitřní stáj slonů v pavilonu Africká savana se začala proměňovat. Slonicím Saly a Umbě by se tu mělo žít ještě lépe. Zatím chodí kontrolovat dělníky několikrát za den přes otevřené dveře pavilonu.

Slonice Saly a Umba teď do vnitřní stáje kvůli úpravám nemohou. Noci tráví v menším domě nedaleko expozice levhartů a okapi.

„Nároky na chov slonů se vyvíjejí a pavilon začal zaostávat ve věci některých technologií a možností manipulace se slony," popisuje zoolog Jiří Hrubý, který má chov slonů v safari parku na starosti. ,,Zásadní je například prostor pro bezpečnou manipulaci se slony," doplňuje.

Jednou z nejviditelnějších změn bude takzvaná manipulační stěna. Je z ocelových rámů s otvory pro uši, nohy nebo chobot. Sloni a ošetřovatelé, kteří budou stále oddělení bariérou, budou moci spolupracovat mnohem bezpečněji.

„Na základě absolutní dobrovolnosti a pozitivní motivace odměnou sloni přes stěnu podávají například nohy nebo chobot. Ošetřovatelé s veterináři jim tak mohou ošetřovat drobná poranění nebo třeba odebírat krev a další vzorky," vysvětluje Jiří Hrubý.

Chov v takzvaném chráněném kontaktu je i jednou z podmínek při získávání nových slonů v rámci EEP. Dvorskému pavilonu tak zajistí udržitelnost do budoucna.  I nadále bude sloužit k chovu starších samic. Pro chovnou skupinu by totiž muselo vzniknout úplně nové zařízení.

Ve vnitřním prostoru vzniknou nově tři velké boxy. Z podlahy už nebudou vyjíždět hydraulické sloupky, které doteď oddělovaly zvířata na noc. „Chceme, aby sloni žili i ve Dvoře Králové co nejpřirozeněji. Co největší společný prostor je dalším důležitým krokem k tomu," doplňuje Hrubý. 

Úpravy by měly skončit do září. Poté se začne psát úplně nová etapa v chovu slonů v Safari Parku Dvůr Králové.

Ohodnoť článek

Foto safaripark.cz

Štítky slon, zoo Dvůr Králové nad Labem, Safaripark, úprava, vnitřní pavilon, pavilon, konírna, Dvůr Králové nad Labem, ZOO Dvůr Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bydlení pro slony se ve dvorské zoo mění k lepšímu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.