Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Předběžné výsledky sbírky potravin v hradeckém kraji jsou nad očekávání

Předběžné výsledky dnešní sbírky potravin v Královéhradeckém kraji jsou nad očekávání dobré, srovnatelné s tou loňskou podzimní. Do podzimního kola sbírky potravin v kraji, která se konala v atmosféře energetické krize a rostoucích životních nákladů, se mohli zapojit zájemci v 61 obchodech. Sbírka, kterou pořádá Česká federace potravinových bank s partnery, začala ráno. V kraji se do sbírky ve 28 prodejnách zapojilo 300 až 350 dobrovolníků.

"Předběžné výsledky sbírky vypadají velmi dobře, troufnu si odhadnout, že budou stejné jako loni na podzim. Je to pro nás příjemné překvapení. Ukazuje se, že lidé, i když mají hloub do kapsy, jsou ochotni se rozdělit. Počítali jsme s tím, že letos z pochopitelných důvodů může být propad," řekl Václav Pitucha z hradecké potravinové banky.

V kraji loni na podzim podle něj svezli z obchodů, kde byli dobrovolníci, 16 tun darovaného zboží, plus další tuny z obchodů bez dobrovolníků. "Loni na podzim to bylo v kraji celkem 23 tun. Zatím to vypadá, že to, co budeme mít z obchodů s dobrovolníky, bude srovnatelné s loňskem," řekl Pitucha. Výsledky sbírky z obchodů s dobrovolníky by měly být k dispozici v neděli večer, celkové pak v druhé polovině příštího týdne.

Solidarita s potřebnými je patrná napříč všemi sociálními skupinami. "Nejčastější skupinou, kteří dávají, jsou starší lidé a lidé v menších městech, kde jsou obecně menší výdělky a možnosti zaměstnání. Nedávají sice tolik v přepočtu na peníze, ale těchto lidí, kteří něco darují, je nejvíce," řekl Pitucha.

Zásoby Potravinové banky v Hradci Králové byly podle něj před sobotní sbírkou téměř rozdané. Chyběly hlavně základní trvanlivé potraviny jako cukr, těstoviny, rýže, mouka, mléko nebo přesnídávky pro děti či masové i jiné konzervy. "Lidé nosí hodně to, co potřebujeme. Překvapilo mě i to, že lidé nosí i takové potraviny, které výrazně podražily, například olej, který zdražil v posledním roce minimálně dvojnásobně," řekl Pitucha.

Lidé, kteří chtějí pomoci a nestihli to dnes, mohou ještě využít e-shopy Košík.cz, Rohlík.cz, iTesco, případně potravinovou banku kontaktovat přímo.

"Pomoc je určená například dětským domovům, seniorům, zdravotně postiženým, matkám, které se starají o děti samy, lidem bez domova, zkrátka všem lidem, kteří se ocitnou v nouzi. V poslední době jich výrazně přibylo," uvedl Pitucha. Upozornil, že všechno, co se v Královéhradeckém kraji v potravinových sbírkách vybere, se opět rozdá v regionu.

Potravinová banka v Hradci Králové je nezisková organizace, funguje od roku 2015 a působí pro území hradeckého kraje jako centrální sklad. Další menší sklady jsou v Trutnově, Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem. Loni shromáždila 303 tun pomoci, z toho přes 90 procent připadlo na potraviny, zbytek na drogerii. Banka rozdala celkem 275 tun zboží. Banka vydává pomoc potřebným převážně prostřednictvím sociálních organizací.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sbírka potravin

Štítky ČR, sociální, potraviny, charita, Královéhradecký, jídlo, Královéhradecký kraj, banka, obchod, Hradec Králové, Rohlik.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předběžné výsledky sbírky potravin v hradeckém kraji jsou nad očekávání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.