Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hackeři si dovolenou neberou. Pozor na veřejnou WiFi, varují odborníci

Stále více lidí neodkládá práci ani během dovolené. Pracující i nepracující si s sebou berou tablet, notebook a samozřejmě telefon. Používání veřejné WiFi nebo počítače v hotelu se však nemusí vyplatit. Odborníci připomínají, že kyberzločinci si volno neberou a mohou nám dovolenou pěkně prodražit a znepříjemnit.

Situací může být mnoho, nemusíme na dovolené přímo pracovat na vzdálený přístup. Stačí upomínka na platbu, kterou jsme zapomněli zaplatit, nebo potřeba vytisknout voucher, potvrzení rezervace nebo itinerář cesty. Pokud k podobným úkolům použijete veřejně přístupný počítač v hotelu, nezapomeňte se odhlásit ze všech profilů, zavřít po sobě okna prohlížeče a ideálně odmazat i historii. Rozhodně neukládejte jakákoliv přístupová hesla.

Nevěřte veřejné WiFi

Právě na dovolené často využíváme veřejné WiFi sítě. Jejich problémem je skutečnost, že se do nich může připojit i někdo s nekalými úmysly. Člověk, který chce ukrást přenášená data, hesla nebo cizí zařízení zavirovat.

Pro veřejné WiFi sítě platí, že v nich veškerou internetovou aktivitu může s malou investicí a bez nějakých nároků na hackerské dovednosti kdokoliv odposlouchávat. V případě sítí nešifrovaných to může být úplně kdokoliv, v případě sítí s přístupem řízeným heslem to může být ten, kdo má s vámi také přístup. „Tedy obvykle kdokoliv z vašeho hotelu, okolo vás v nákupním centru nebo kavárně i restauraci, nebo kdokoliv kdo sedí s vámi na náměstí a využívá bezplatné městské WiFi. Spoléhat na bezpečnost WiFi samotné je tedy nesmysl, ujistěte se proto, že na internetu pracujete pouze přes šifrované spojení (HTTPS) s platným a důvěryhodným certifikátem a nemusíte se bát,“ radí Ondřej Ševeček, odborník na bezpečnost z počítačové školy GOPAS.

Pozor zejména na telefony

Nejzranitelnější na zneužití dat jsou mobilní telefony. Obsahují velké množství citlivých dat, fotografií, přístupy do důležitých systémů včetně bankovnictví, mailu a sociálních sítí. Mnoho lidí je navíc využívá i pro placení. Proto jsou vítanou kořistí i pro kapsáře, které láká nejen zneužitelnost obsažených dat, ale i cena přístrojů jako takových.

„O dovolených stoupá počet lidí, kteří přijdou o své telefony, ať už z důvodu odcizení, ztráty z vlastní viny nebo jejich rozbití. Pokud to uživatelé neudělali už předtím, doporučujeme před dovolenou nastavit na telefonu nebo i jiném zařízení některý z anti-theft programů, které umějí zajistit vyhledání a dálkové zamykání zařízení,“ říká Martin Pejsar z pojišťovny BNP Paribas Cardif.

Zálohujte, zálohujte, zálohujte

Naše elektronická zařízení ohrožují také různé typy malwaru a ransomwaru, které mohou způsobit jejich zašifrování.

„Doporučujeme před odjezdem na dovolenou zálohovat vše důležité na externí disk nebo ještě lépe do cloudu, kde jsou údaje v případě potřeby dostupné odkudkoli. Pokud přístroj někdo ukradne, nebo se útočníkům podaří data zablokovat, máte zajištěnou jejich snadnou obnovu,“ říká Michal Merta, ředitel Cyber Fusion centra společnosti Accenture, která se věnuje kybernetické bezpečnosti.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Gopas | Zdroj ASPEN, ČTK

Štítky internet, podvodníci, online, peníze, bezpečnost, dovolená, WiFi, hotel, BNP Paribas, Accenture, GOPAS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hackeři si dovolenou neberou. Pozor na veřejnou WiFi, varují odborníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.