Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejčastějšími jmény v kraji byli vloni Jakub a Eliška. Narodili se se tu také Diviška, Ahlaia nebo Ravi

V loňském roce rodiče v Královéhradeckém kraji nejčastěji svým dětem vybírali jména Eliška a Jakub. Narodila se tu ale i řada dětí s méně obvyklými jmény, například Polu, Anabet, Dino nebo Noe. V porodnicích Oblastní nemocnice Náchod přišlo na svět celkem 1 802 dětí, ve Fakultní nemocnici Hradec Králové 2 619 dětí.

V náchodské porodnici se v loňském roce narodilo celkem 1 195 novorozenců. Podle porodních statistik tu bylo vloni o 210 porodů více než v předchozím roce. „Mezi novorozenci nechyběla ani dvojčata, která v Náchodě vloni přišla na svět dokonce sedmkrát. V jasné přesile byli chlapci, kterých se vloni narodilo 626, zatímco dívek 569,“ uvedla mluvčí Oblastní nemocnice Náchod Lucie Chytilová.

Nejčastějšími jmény byli vloni v Náchodě Eliška a Jakub. Často se také objevovala jména Jan, Anna, Filip, Viktorie, Vojtěch, Matěj, Tereza nebo Natálie. „Ze zajímavých a méně obvyklých jmen pak můžeme zmínit Divišku, Polu, Etel, Anabet, Maliu, Liu, Ali, Dino, Matea, Luka, Larse, Melvina, Ethana, Jasana či Keese,“ dodává mluvčí.

Největším loňským novorozencem v Náchodě se vloni stala holčička Mia s 4 880 gramy a 55 centimetry.

V rychnovské porodnici, která také spadá pod Oblastní nemocnici Náchod, přišlo v loňském roce na svět celkem 607 dětí. V poměru dívky versus chlapci byla pro změnu v mírné přesile děvčátka, kterých přišlo na svět 313. „Stejně jako v Náchodě, i zde rodiče svým dětem nejčastěji vybrali jména Eliška či Jakub. Mezi další častá jména patřil Filip, Nela, Antónie, Matěj, Matyáš a Antonín. Naopak neobvyklá jména byla například Ahlaia, Zara, Madlen, Luna, Ravi, Eliot, Noe či Mateo,“ říká mluvčí.

Největší zdejší novorozenec vážil 4 960 gramů a měřil 54 centimetrů.

Rok 2021 byl v porodnicích náchodské a rychnovské nemocnice rokem mnoha změn. Náchodská porodnice má za sebou stěhování do nových prostor - přesun z horního areálu nemocnice do nového pavilonu K. Stěhování proběhlo téměř bez přerušení chodu porodnice. 

V rychnovské porodnici vloni proběhla rekonstrukce porodních boxů. „Stavební dělníci kompletně proměnili dva porodní boxy a sekční sálek, současně došlo k rekonstrukci rozvodů všech technologií, jako například rozvodů vody, elektřiny, medicínských plynů, vzduchotechniky a klimatizace. Na koncepci i designu porodních boxů se podíleli samotní zdravotníci,“ říká Lucie Chytilová. Během rekonstrukce bylo nutné provoz porodnice na tři týdny zastavit.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové se v roce 2021 narodilo celkem 2 619 dětí, nejvíce za posledních pět let. „Jedním z důvodů nárůstu počtu porodů ve Fakultní nemocnici Hradec Králové bylo omezením provozu trutnovské porodnice, která byla část předloňského a loňského roku uzavřena kvůli personálnímu oslabení,“ uvedl přednosta Porodnické a gynekologické kliniky Jiří Špaček.  

Z narozených dětí v Hradci převládli chlapci, těch tu přišlo na svět 1 376. Holčiček se tu narodilo 1 243.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/Sanjasy

Štítky miminko, dítě, porodnice, Náchod, nemocnice, Rychnov nad Kněžnou, porod, novorozenec, jména, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Oblastní nemocnice Náchod, Pola, Královéhradecký kraj, rekonstrukce, Noe, Zara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejčastějšími jmény v kraji byli vloni Jakub a Eliška. Narodili se se tu také Diviška, Ahlaia nebo Ravi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.