Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nová práce pro mě byla výzvou, říká Jitka Fajstavrová. U celníků už působí čtvrt století

Když byla Jitka Fajstavrová ještě malá, chtěla být zdravotní sestrou. Přála si být lidem blízko, komunikovat s nimi a starat se o ty, kteří péči potřebují. Shoda okolností ji ale zavála do úplně jiného oboru. Začala studovat ekonomii a právo a před pětadvaceti lety vstoupila do řad celníků. Pracovala na sekretariátu ředitele celního úřadu, na právním oddělení a zabývala se také následnými kontrolami po propuštění zboží. Nyní pracuje jako tisková mluvčí Celního úřadu pro Královéhradecký kraj.

Být mluvčí Celního úřadu je jistě náročná činnost, při které musíte mít poměrně široký rozhled. Jak jste se k této práci dostala?

K činnostem tiskové mluvčí jsem se dostala po návratu z mateřské dovolené. Moje nová práce pro mě byla velkou výzvou. Měla jsem pocit, že každé slovo vycházející z úst tiskové mluvčí musí být tím nejvhodnějším, bez sebemenšího zaváhání, což pro mě bylo zejména zpočátku velmi stresující. Průběžně jsem studovala informace z celé řady kompetencí, jimiž celní správa disponuje. Moje práce je vlastně o neustálém vzdělávání se, a to mě baví. Navíc nezahrnuje pouze kontakt s médii. Práci a výsledky mých kolegů mohu přibližovat široké veřejnosti na prezentačních akcích či v rámci vzdělávacích projektů studentům středních škol. Pracuji také v redakční radě odborného rezortního časopisu Clo Douane a zabývám se publikační a fotodokumentační činností.  Možná mám veliké štěstí, protože většina lidí, se kterými na všech zmíněných úrovních komunikuji, je velmi přátelská a milá.

Před čtyřmi lety strážili celníci z Královéhradeckého kraje rohy nosorožců, které by se na černém trhu prodaly za pětatřicet milionů korun. Byla to určitě mimořádná událost?

V roce 2017 jsme byli pověřeni převozem a ostrahou vzácného artiklu, nosorožčí rohoviny, v rámci veřejného ceremoniálu v ZOO Dvůr Králové nad Labem, jímž chtěli organizátoři upozornit na reálnou bezcennost nosorožčích rohů a nesmyslnost vybíjení vzácných zvířat přímo ohrožených vyhynutím. V plamenech skončilo tehdy 33,5 kilogramů rohoviny, jejíž hodnota by se na černém trhu pohybovala, jak uvádíte, okolo 35 milionů korun.

Musely probíhat nějaké přípravy, nebo jsou převozy a ostraha takových věcí běžné a není za potřebí se na ně nijak zvlášť připravovat?

Pro hradecké celníky nejsou akce tohoto druhu pravidelnou záležitostí. Přestože se při svých každodenních činnostech v terénu setkávají s různými skupinami lidí a čelí mimořádným situacím, důkladná příprava zainteresovaných příslušníků na tuto konkrétní akci byla nezbytná. Vyžadovala tehdy přípravu jednotlivých postupů, úkonů a funkcí jednotlivců, moji kolegové monitorovali místo akce a jeho okolí, analyzovali možnosti zásahu při případném ataku útočníků.  Byli ozbrojeni samočinnými puškami vz. 58. Použití síly a zbraní tehdy nebylo potřeba, vše dopadlo na výbornou.

Evidujete nějaký kuriózní nález? Co všechno jsou lidé schopni převážet?

V polském příhraničí se často setkáváme s lidmi různých věkových kategorií, kteří se snaží převážet z Polska léky s obsahem pseudoefedrinu nebo drogy rozličných druhů. Zatímco někteří z nich dobrovolně a odevzdaně podstoupí celní kontrolu, přičemž jsou si vědomi svého odhalení, jiní se snaží co nejrychleji z dohledu celníků uniknout. Neúspěšně ujíždějí v osobních automobilech, na motocyklech, najdou se i tací, kteří využívají vozidel taxislužby či autobusové dopravy, případně utíkají po svých.  Poměrně kuriozní způsob přepravy drog a léků obsahujících pseudoefedrin zvolil Čech, který se vydal z Polska do naší republiky dvě hodiny před půlnocí na kolečkových bruslích. Setkání s ním bylo tehdy pro samotné celníky překvapením, vzhledem ke skutečnosti, že se běžně k provozování tohoto druhu sportu využívá jiná denní doba. Na hlasité sdělení: „Celní správa, celní kontrola", muž reagoval rychlou otočkou do protisměru. Po několika metrech pronásledování sjel ze silnice a prchl do lesa. Po náročné jízdě lesním porostem se rozhodl vrátit se zpět k silnici, sedl si do příkopu a nechal si dobrovolně přiložit služební pouta.Na svém kontě máme v našem regionu několik kuriozních případů, a to nejen z pohledu samotného převáženého předmětu, ale zejména co se týče způsobu přepravy.

FOTO, VIDEO: Pašerák léků ujížděl na kolečkových bruslích. Batoh hodil do lesa

Kuriózní případ řešili celníci na Trutnovsku u statní hranice s Polskem. Dopadli tam sedmatřicetiletého muže ujíždějícího na kolečkových bruslích, který pašoval z Polska léky s obsahem pseudoefedrinu určené pro výrobu pervitinu. Našli u něj také...

Jiný muž nás po několika kilometrovém zběsilém úprku s léky obsahujícími pseudoefedrin dovedl do krajiny hustě zarostlé vysokou trávou, keři a stromy. Na jednom z nich, zhruba ve výšce pěti metrů našel svůj domnělý úkryt. Výzvy zasahujících celníků, aby slezl dolů uposlechl až v okamžiku, kdy použili donucovacího prostředku – hrozbu namířenou střelnou zbraní.

Po vstupu České republiky do Evropské unie, byly zrušeny kontroly zboží na hraničních celních přechodech a celníci se přesunuli do vnitrozemí, kde je čekala celá řada nových kompetencí.

Aby se „pašeráci“ vyhnuli nálezu převážených zájmových léků, rozpustili je v kapalině a nalili do běžné lahve od nápoje. Další léky s pseudoefedrinem si dáma uvázala k podprsence, mladík si metamfetamin napěchoval do spodního prádla v oblasti genitálií. Vídáme léky ukryté v kapuce, nelegálně držené zbraně a střelivo v autolékárničkách a setkali jsme se také s pěti sty kartony cigaret zabalenými do prostěradel.

Když se podíváme na laickou veřejnost. Jsou si lidé vracející se z dovolené vědomi toho, že převáží něco, co by neměli, a že jim za to může hrozit v případě kontroly i trest nebo pokuta? Dá se někde nalézt seznam věcí, které se nesmí převážet?

Některé země jsou v ochraně svého přírodního bohatství aktivnější než jiné a turista by si měl vždy před návratem z konkrétní země ověřit, jestli zakoupený suvenýr neporušuje pravidla související s vývozem z dané země a opatřit si informace týkající se dovozu zboží do dané země. Kontaktními místy v naší republice jsou Ministerstvo životního prostředí nebo Česká inspekce životního prostředí.

V obecném smyslu není dovoleno dovážet bez speciálního povolení žádnou z komodit, která je zanesena na seznamu úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Udělené pokuty jsou v tomto případě velmi vysoké.

Jak je to třeba s dovážením alkoholu a cigaret?

Cílem Celní správy je ochrana fiskálních zájmů státu v oblasti cel a daní, zejména spotřebních, odhalování celních a daňových úniků a pátrání po zboží, které by nemělo uniknout dohledu celníků.

Oblíbeným suvenýrem mohou být i místní pálenky či víno. V režimu osvobození od cla, spotřební daně a DPH si cestující může ze zemí, které nejsou členskými státy Evropské unie, přivézt litr alkoholu o obsahu vyšším než 22 procent objemových, dále také dva litry alkoholu do 22 procent a čtyři litry vína do 15 procent obsahu alkoholu.

Dovézt si ze zahraniční dovolené mimo Unii můžete také 200 cigaret nebo 50 doutníků bez toho, aniž byste hradili související poplatky.

Berete na kontroly běžně i speciálně vycvičené psí pomocníky?  

Služební psi speciálně vycvičení na vyhledávání zájmových komodit bývají součástí naší běžné kontrolní činnosti. V regionu Královéhradeckého kraje využíváme fenu německého ovčáka Bonnie a křížence Arnošta k detekci omamných a psychotropních látek a zbraní. Fena německého ovčáka Dora nám pomáhá vyhledávat tabák a tabákové výrobky.

Kde probíhá výcvik těchto psů?

Právě v těchto chvílích probíhá ve Výcvikovém zařízení služební kynologie Celní správy České republiky v severočeských Heřmanicích pod dozorem zkušených odborníků služební výcvik našeho nového čtyřnohého parťáka, Jack Russell Terriéra Skeryho, na vyhledávání tabáku a tabákových produktů. Mimo Dory, která upozorňuje svého psovoda na nález tabáku hlasitým štěkotem, značí naši hradečtí služební psi nalezené komodity takzvaným pasivním způsobem. To znamená, že v tichosti znehybní, přiloží nos ke zdroji pachu a zůstanou strnule stát, posadí se, nebo zaujmou polohu vleže. Práce psa je postavena na hře a odměně, která je ve formě oblíbeného pamlsku nebo hračky základem pozitivní motivace pro další úspěšné odhalování nelegálně převáženého zboží.

Už 17. prosince se otevře část dostavěné dálnice mezi Hradcem Králové a Jaroměří. Jistě i tady budou probíhat čas od času kontroly vozidel, je to tak? 

Celní správa má za sebou tisíciletou tradici a vždy zaujímala v životě kulturního státu důležité místo. Má svůj nezastupitelný význam v obchodě, průmyslu a v dopravě.

Na dálnicích a vybraných úsecích 1. třídy kontrolujeme časové a výkonové zpoplatnění vozidel. Nový úsek dálnice se tedy stane dalším místem našeho působení.

V oblasti časového zpoplatnění se zaměřujeme na kontroly elektronických dálničních známek. Používáme mobilní sady obsahující techniku, která komunikuje s kamerovým systémem umístěným ve služebních vozidlech a také na mýtných branách. Jednoduchým způsobem jsme schopni odhalit nezaplacený dálniční poplatek u vozidel do 3,5 tuny či určit automobily, které jsou od něho osvobozeny.

U vozidel nad 3,5 tuny monitorujeme jejich průjezd ve virtuálních úsecích systémem založeným na satelitní technologii.

Dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře se otevře 17. prosince

Dokončovaný úsek dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře se motoristům otevře 17. prosince. Stát bude 4,1 miliardy korun bez DPH. Jde o největší současnou stavbou na území Královéhradeckého kraje. Na úseku u Smiřic se o víkendu konal den...

Co vše mají při takových kontrolních činnostech celníci k dispozici?

U Celního úřadu pro Královéhradecký kraj disponujeme třemi speciálně vybavenými vozidly a pětadvaceti příslušníky, které v nepřetržitém provozu nasazujeme do terénu. Pomocí speciální techniky umístěné v hlídkových automobilech můžeme monitorovat nejen stojící vozidla, ale také jedoucí vozidla na zpoplatněných komunikacích v obou pruzích. Při fyzických kontrolách se pak zaměřujeme na případnou absenci elektronických jednotek. Kontrolní stanoviště volíme způsobem, abychom neohrozili bezpečnost silničního provozu. Na místě můžeme uložit v příkazním řízení blokovou pokutu až do výše 5000 korun, ve správním řízení pak do 100 000 korun.

Při své práci úzce spolupracujeme s útvary Policie České republiky, s finanční správou, Českou obchodní inspekcí, Českou inspekcí životního prostředí, Státní veterinární správou, živnostenskými úřady, úřady práce, Ministerstvem dopravy České republiky a mnohými dalšími.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Jitky Fajstavrové, Celní správa

Štítky Jitka Fajstavrová, mluvčí, Celní správa, Královéhradecký kraj, Dálnice D11, kontroly, alkohol, cigarety, speciálně vycvičení psi, Policie České republiky., tiskový mluvčí, Celní správa České republiky, pes, Česko, Evropská unie, Česká inspekce životního p

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová práce pro mě byla výzvou, říká Jitka Fajstavrová. U celníků už působí čtvrt století  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.