Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V noci na neděli se mění letní čas na zimní. Ráno si přispíme o hodinu déle

Zrušení časového střídání je zatím pasé, a tak si budeme muset v noci z dneška na zítřek posunout čas na hodinách o hodinu zpět. Z letního času se vrátíme ke standardnímu, takzvanému zimnímu času. Právě ten je pro náš biorytmus vhodnější.

Čas se mění v noci na neděli 31. října ve tři hodiny ráno. Dálkově řízený budík řešit nemusíme, kdo má ale doma tradiční budík nebo nástěnné ručičkové hodiny, po ranním vstávání si bude muset ručičku posunout o hodinu zpět.  

Právě zimní čas je považován za standardní, středoevropský, a také astronomický. Původně se letní čas zaváděl kvůli snížení spotřeby energie. Nakonec se ale z analýzy některých států a podkladů pro vládu ukázalo, že úspory jsou minimální.

Střídání času skončí za pět let

Vláda nedávno schválila, že se termíny střídání času v příštích pěti letech nezmění. Letní čas bude začínat pokaždé poslední březnovou nedělí a bude trvat do poslední říjnové neděle. Změny času měly původně skončit před dvěma roky. Členské státy se ale na jednotném čase nedomluvily.

„Přebíráme aplikaci jednotného postupu na úrovni evropské. Nic se nemění a letní čas funguje v Evropě od roku 1979 s výjimkou Ruska, Běloruska, Islandu, Grónska a norských ostrovů," řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Poslední letní čas by měl trvat od 29. března do 25. října 2026. Jednotné stanovení letního a zimního času v Evropské unii na pět let, je podstatné kvůli dopravě i fungování trhu.

Střídání času ovlivňuje náš biorytmus

Někteří odborníci ale poukazují na to, že dopady časových posunů, mají vliv na lidské zdraví. Přechod na letní čas způsobuje problémy s psychickou i fyzickou výkonností. Řada lidí si stěžuje na zhoršení spánku, únavu nebo nevolnost. Než si v sobě přenastaví vnitřní hodiny, několik dnů jim to trvá.

Podle průzkumu agentury STEM/MARK, který se uskutečnil na podzim roku 2018, se zrušením střídání času v Česku souhlasilo sedmdesát procent dotázaných. Přibližně čtyřiačtyřicet procent by si přálo trvale letní čas a čtyřiadvacet procent zimní.

Podle odbornic z Akademie věd ČR by byl vhodnější zimní čas. Při letním čase by se v zimě rozednívalo až kolem deváté hodiny dopolední a spousta lidí by své biologické hodiny neměla s tímto nastavením seřízené. Mohlo by to vést k civilizačním chorobám, nižší produktivitě i příjmům nebo ke zhoršení studijních výsledků.

Jak vám vyhovuje střídání letního a zimního času?

Celkem hlasovalo27 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto PIRO4D

Štítky hodiny, čas, změna, posun, letní, zimní. EU, biorytmus, energie, úspora, ČR, letní čas, zimní čas, Evropská unie, Jana Maláčová, ČSSD, Akademie věd České republiky, Rusko, Evropa, Bělorusko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V noci na neděli se mění letní čas na zimní. Ráno si přispíme o hodinu déle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.