Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dnes startuje Mezinárodní horolezecký filmový festival v Teplicích nad Metují

V Teplicích nad Metují dnes startuje 38. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu, soutěžní přehlídka filmů nejen z hor. Festival potrvá do neděle, a kromě promítání nabídne i řadu zajímavých hostů a doprovodných akcí.

Tradiční festival už roky dělá pomyslnou tečku za dvěma měsíci prázdnin. Mezinárodní horolezecký filmový festival je soutěžní přehlídka profesionálních a amatérských filmů z celého světa s horolezeckou i jinou sportovní tématikou. Jeho nultý ročník se uskutečnil v roce 1980, kdy byly zážitky z velehor z jiných zemí obzvláště cenné, protože za hranice státu se jen tak někdo nedostal.  

Letošní ročník nabídne 43 soutěžních snímků, mezi nimi například slovenský film Salto is the King o slaňování nejvyšších vodopádů na Zemi nebo krátký polský snímek Norwegian Friluftsliv o rodičích, kteří chtějí svoji dceru vychovávat v přírodě. Některé filmy nabídnou i skutečné životní příběhy – například Balandrau, hell frozen over – o jedné z nejzávažnějších nehod v historii horolezectví, kdy skupinu lidí na na první pohled nevinném výletu do hor zastihla extrémní vánice.

Zahájení festivalu proběhne dnes od 18 hodin. V park zone bude zároveň během festivalu probíhat doprovodný program – koncerty, soutěže nebo přednášky. Do Teplic dorazí i nejúspěšnější český himajájský profesionální horolezec Radek Jaroš, v pátek a v sobotu tu bude mít od 19 hodin autogramiádu spojenou s prodejem knih.

Na sobotu je pak od 17 hodin v parku naplánovaná přednáška hlavního hosta, španělské horolezkyně Sílvie Vidal. O sólovýstupu na stěnu Sincronia Magica v Chile – horolezkyně bude vyprávět o 33 dnech života ve stěně, bez komunikačních prostředků, měsíci a půl v ledovcové oblasti a šestnácti dnech nošení stopadesátikilové výbavy.   

Zakončení festivalu s představením vítězných filmů proběhne v neděli od 14 hodin.

Ohodnoť článek

Foto Mezinárodní horolezecký filmový festival | Zdroj Mezinárodní horolezecký filmový festival

Štítky festival, horolezectví, filmy, příroda, hory, kultura, Teplice nad Metují, film, Mezinárodní horolezecký filmový festival, filmový festival, horolezec, Radek Jaroš, Chile

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes startuje Mezinárodní horolezecký filmový festival v Teplicích nad Metují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.