Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kam o víkendu? Koná se tradiční Porcinkule v Opočně, město spustilo mimořádné testování na covid

Tento víkend bude akcemi na Hradecku skutečně nabitý. Vybírat můžete hned z několika nočních prohlídek zámků, historicko-vojenské akce v Chlumci nad Cidlinou nebo z tradiční poutě v Opočně. Rodiny s dětmi mohou také vyrazit na výlet historickou lokomotivou Bardotka. A to není vše.

Dnes startuje vyhlášená tradiční pouť s atrakcemi, stánky a koncerty v Opočně – Porcinkule. Celý víkend tu budou řemeslné trhy, dnes tu vystoupí kapely Poetika nebo Jelen, v sobotu Kern nebo Pink Floyd revival. V sobotu navíc nebude chybět ani ohňostroj. Ten oblohu rozzáří po 22 hodině. V neděli se návštěvníci zase mohou těšit na výstavu historických vozidel v klášteře, od 10 do 16 hodin.

Návštěvníci koncertů na Trčkově náměstí a všech atrakcí na pouti, starší 6 let, budou povinni prokázat při vstupu svou bezinfekčnost. Město kvůli pouti proto zajistilo mimořádnou možnost antigenního testování, a to dnes až do 18 hodin v Informačním centru na Kupkově náměstí nebo zítra na stejném místě od 9 do 11 hodin. Splnění bezinfekčnosti totiž už není možné prokázat čestným prohlášením jako dříve.

V Hronově dnes startuje festival amatérského divadla Jiráskův Hronov. Bude se konat do soboty 7. srpna a nabídne desítky představení, včetně doprovodného programu. Slavnostní zahájení proběhne zítra od 13:45 před Jiráskovým divadlem.

Zámek Častolovice dnes láká na noční návštěvu. Prohlídky zámecké expozice s praskajícím ohněm v barokním krbu Rytířského sálu budou probíhat od 19 hodin do půlnoci. Noční atmosféru zámku a posezení na nádvoří zpříjemní poslech francouzských šansonů v podání dua Nos Dames. Zámecká kavárna s restaurací a nádvoří budou otevřeny do jedné hodiny ranní.

Na večerní prohlídky láká i zámek Ratibořice, který návštěvníci zítra od 20 do 22:30 uvidí nasvícený tak, jak je vídali jeho obyvatelé před více než 200 lety. Návštěvníci se dozví zajímavosti o tom, jak probíhal večer na šlechtickém sídle, a čeká je i hudební vystoupení a malé občerstvení.

V Chlumci nad Cidlinou zase zítra pořádají historicko-vojenskou velkovýpravnou akci Konec starých časů aneb Do švestek jsme doma. Od 10 do 17 hodin tu návštěvníci budou svědky mobilizace a života z bojiště 1. světové války. Chybět nebude polní orchestr, četnická stanice, vojáci v uniformách a dámy v dobových kostýmech nebo ukázky jízdy na historických kolech.

O víkendu se také budete moci projet lokomotivou Bardotka. Ta projede Kladským pomezím a okolím, vydá se do Podkrkonoší, navštíví Český ráj a jízdy zakončí v podhůří Orlických hor ve městě Letohrad. Jízdní řád naleznete zde.

V Jaroměři se navíc koná akce Mašinky a hračky ve Výtopně. Děti si budou moci hrát v Kulíškově herně s hračkami od firmy Kovap, Merkur a dalšími. Nebudou chybět provozní modelové kolejiště, funkční modely parních strojků nebo zahradní parní železnice.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Opočno

Štítky akce, víkend, prohlídka, veteráni, zámek, trhy, koncert, slavnost, Opočno, pouť, Chlumec nad Cidlinou, Královéhradecký kraj, Pink Floyd, KERN, Jelen, testování COVID-19, první světová válka, Jiráskův Hronov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Koná se tradiční Porcinkule v Opočně, město spustilo mimořádné testování na covid  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.