Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Chtěl jsem jen pomoci jako krizový manažer, říká Jan Birke, kterému uteklo křeslo ministra

Před problémy neutíkám, souhlasil jsem, že pomůžu, uvedl náchodský starosta a poslanec za ČSSD Jan Birke, který v neděli dostal nabídku na post ministra kultury. K vládní rošádě ale nakonec nedošlo, Lubomír Zaorálek, který měl post uvolnit a přejít na ministerstvo zahraničí, nabídku odmítl.

„Já jsem se o práci na ministerstvu kultury nijak neucházel, naopak, byl jsem požádán, abych se jí ujal jako krizový manažer na dobu šesti měsíců do voleb. A protože před problémy neutíkám, souhlasil jsem, že v této složité době vypomůžu,“ uvedl náchodský starosta a poslanec Jan Birke (ČSSD). „To vše samozřejmě platilo za předpokladu, že stávající ministr kultury přechází řídit ministerstvo zahraničí, jak bylo dohodnuto. Vzhledem k tomu, že tato varianta padla, není aktuální ani má pomoc na ministerstvu kultury, o kterou jsem byl vicepremiérem Janem Hamáčkem požádán,“ dodává.

Jan Birke si vedle postu ministra plánoval ponechat i funkci starosty. Nebál se, že by obě činnosti časově nezvládal. Je podle svých slov zvyklý pracovat i o víkendu, rád by dál například jako starosta oddával. „Oznámím na zastupitelstvu, aby vzali na vědomí, že budu vykonávat funkci člena vlády, kompetenčně mě zastupuje první místostarosta," uvedl. Nakonec ale skloubení funkcí řešit nemusí.

Proti výměně ministrů kultury protestovali mnozí zástupci kulturní obce, především z řad divadelníků, ale také třeba muzeí a galerií. Vyjádřili obavy, že nový ministr nebude mít patřičné zkušenosti.

Také podle Lubomíra Zaorálka (ČSSD) řeší ministerstvo kultury klíčová témata, není kvůli covidu ve standardním provozu, vyplácí kompenzace pro tisíce lidí v kultuře. Domnívá se, že na ministerstvu kultury je jeho práce nyní potřeba, a také uvedl, že ho potěšila, až dojala velká podpora, jíž se mu v posledních dnech z kulturní obce dostalo. Pokud by měl být v čele resortu vystřídán, pak podle něj člověkem, který kultuře a agendě na ministerstvu rozumí a také lidi z kultury zná. Nástup Birkeho označil Zaorálek za příliš odvážný plán. „Za pár týdnů se nikdo tak složitý systém, jako je kultura, pokud nevychází z jejího nitra, nenaučí," podotkl.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Jan Birke | Zdroj ČTK, Jan Birke

Štítky Birke, starosta, ministr, kultura, Zaorálek, politika, Jan Birke, Lubomír Zaorálek, ČSSD, ministr kultury, Ministerstvo kultury České republiky, Jan Hamáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chtěl jsem jen pomoci jako krizový manažer, říká Jan Birke, kterému uteklo křeslo ministra  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.