Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zastupitelé Hradce Králové vedení města nezvolili, strany budou o koalici dál jednat

Zastupitelé Hradce Králové na dnešním ustavujícím zasedání zastupitelstva nové vedení města nezvolili. Strany zvolené v zářijových volbách se dosud nedomluvily na většinové koalici. O jejím vytvoření bude dál jednat pět subjektů. Město budou do zvolení nového vedení řídit současní funkcionáři v čele s primátorem Alexandrem Hrabálkem (ODS). Dnešní jednání zastupitelé přerušili a pokračovat v něm budou 15. listopadu.

Zastupitelé složili slib zastupitele a určili, že primátor bude mít pět náměstků, zatímco dosud jsou náměstci primátora čtyři. Všech šest funkcionářů bude uvolněných, tedy plně placených. Rada města bude mít nadále 11 členů.

Do následné volby primátora nikdo žádné návrhy nepředložil. Protože primátor zvolen nebyl, volba náměstků se nekonala.

"Strany formující se pětikoalice nebudou nikoho navrhovat ani se nebudou účastnit volby vedení města," řekla zastupitelka a předsedkyně Hradeckého demokratického klubu (HDK) Pavlína Springerová. Springerová by se v případě vytvoření pětikoalice měla stát primátorkou.

ANO chtělo navrhnout na primátorku Šandovou

Ve volbách vítězné hnutí ANO před dnešním zasedáním uvažovalo, že by na místo primátorky navrhlo svoji lídryni Janu Šandovou. Nakonec od toho upustilo. Předseda zastupitelského klubu ANO Lukáš Fiedler uvedl, že když budoucí pětikoalice nebyla měsíc po volbách schopná předložit návrhy na vedení města, tak to vyvolává otázku o její schopnosti vést město.

O pětikoalici od voleb jednají koalice HDK a TOP 09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. V úterý 18. října ale ODS odmítla navržené rozdělení gescí a navrhla jednat o vytvoření široké koalice včetně ANO. Po následném jednání strany pětikoalice oznámily, že budou dál jednat a ODS potvrdila jednání o pětikoalici.

"Mrzí mě, že ANO, které získalo 13 mandátů, nebylo přizváno k jednání o koalici. Jsme ale připraveni pracovat pro rozvoj Hradce Králové," řekla Šandová. Fiedler připomněl, že v řadě jiných velkých měst v ČR je ANO běžným koaličním partnerem.

Springerová věří, že do dalšího zasedání zastupitelů strany pětikoalice dospějí k dohodě. Strany budou řešit požadavek ODS, aby gesce investic a rozvoje města nebyly rozděleny a zůstaly pod jedním náměstkem primátora, jako tomu je dosud. "Prioritní je pro nás vyjednat pětikoalici. Vyjednávání je o kompromisech," řekl lídr ODS Miroslav Hloušek.

"Budeme řešit poslední sporný bod, budeme se bavit o gesci investic. Přišli jsme s nějakými návrhy řešení. Koaliční dohodu již máme textově projednanou, máme shodu na základní struktuře," řekla Springerová. Jí vedená pětikoalice by měla 21 z 37 mandátů.

Před čtyřmi lety vytvořily koalici ANO, ODS a uskupení Změna a Zelení. Po odchodu Změny a Zelených z koalice dál menšinově vládly ANO a ODS.

ANO získalo ve volbách 13 zastupitelských křesel, koalice HDK a TOP 09 má sedm mandátů, ODS pět a Piráti čtyři. Rozvíjíme Hradec drží tři křesla, stejně jako SPD. Změna pro Hradec a Zelení má dva mandáty.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, Hradec Králové, koalice, ODS, volby, radnice, ANO 2011, Pavlína Springerová, Hradecký demokratický klub, Alexandr Hrabálek, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Hradce Králové vedení města nezvolili, strany budou o koalici dál jednat  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.