Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Archeologům při průzkumu budoucích dálnic pomáhají desítky dobrovolníků

Téměř padesát dobrovolníků se zapojilo do pomoci archeologům Muzea východních Čech (MVČ) v Hradci Králové. Společně pracují na prospekci krajiny na trasách budoucích dopravních staveb. Archeologický tým objevil například bronzové spony z doby římské.

Dobrovolníci od loňska spolupracují v archeologickém projektu Královéhradeckého kraje „Jak nalézat a neničit?“. Amatérští archeologové od března letošního roku pod dohledem profesionálů odpracovali už přes 1300 hodin při archeologických průzkumech budoucích dopravních staveb.

„Několika tisíci nalezených předmětů, od starší doby kamenné - paleolitu po 20. století, tak významně přispěli k poznání krajiny i plánování budoucích záchranných výzkumů v trasách velkých dálničních staveb v regionu. Zájem o spolupráci z řad laické veřejnosti překročil výrazně kapacitní možnosti plánovaných prospekcí, archeologové proto plánují, že se s dobrovolníky do terénu vrátí opět po žních a především v průběhu letošního podzimu,“ uvedla mluvčí MVČ Lucie Peterková.

Zatímco v místech, kudy v budoucnu povede rychlostní silnice R35 a dálnice D11 bylo cílem ověřit s pomocí detektoru kovů, ale i povrchového sběru, co se skrývá pod zemí, na obchvatu Jaroměře už šlo o záchranu co možná největšího množství památek z ornice těsně před tím, než ji odhrnou bagry. „Široký okruh zájemců je při akcích takového rozsahu neocenitelný, protože se často jedná o závod s časem. Postup průzkumu se liší podle místa i stanovených cílů průzkumu, a to od individuálních návštěv vybraných lokalit až po několikanásobné „pročesání“ vybrané plochy v rojnicích,“ vysvětluje důvod zapojení dobrovolníků vedoucí archeologického oddělení MVČ Miroslav Novák.

K zajímavým nálezům z trasy R35 od Hradce Králové k Hořicím aktuálně patří například bronzové spony z doby římské, naznačující dosud neznámá naleziště z doby po přelomu letopočtu, kdy naše území obývali Germáni. Oproti tomu dálnice D11 prochází od Jaroměře směrem k Trutnovu a státní hranici podhorským terénem a většina nálezů zde nepřesahuje středověké stáří. Drtivě zde převažují pozůstatky velkých rakousko-pruských konfliktů osmnáctého a devatenáctého století. Nejpočetnější soubor nálezů přinesl průzkum v trase obchvatu Jaroměře, který dosud přinesl více než dvě tisícovky nálezů od pazourkových úštěpů ze starší doby kamenné, přes náramek z doby železné, nebo různá středověká kování a součásti oděvů až po stopy bitvy z roku 1866.

Původní plány projektu „Jak nalézat a neničit?“ zhatila epidemie koronaviru. I proto se nepodařilo zrealizovat v plném rozsahu plánovaný seminář a školení přihlášených dobrovolníků. Kurátoři muzea alespoň dokončili plánovanou výstavu "Poklady spolupráce", zpřístupňující právě nálezy dobrovolných hledačů. Výstava teď čeká na první návštěvníky, kteří ji uvidí ihned po otevření muzea.

Cílem projektu „Jak nalézat a neničit?“ je nastavit nové podmínky spolupráce mezi archeology a amatérskými zájemci o průzkum krajiny. Bez zapojení do tohoto projektu je totiž soukromé hledání pokladů ukrytých pod zemí protizákonné.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum východních Čech v Hradci Králové

Štítky archeologie, nález, poklad, muzeum, Hradec Králové, dálnice, historie, dobrovolníci, průzkum, projekt, Muzeum východních Čech, Jaroměř, Dálnice D11, pandemie covidu-19, Královéhradecký kraj, Mirek Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologům při průzkumu budoucích dálnic pomáhají desítky dobrovolníků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.