Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Archeologové hradeckého muzea našli poklad z doby laténské na hranici civilizace

Archeologové Muzea východních Čech v Hradci Králové získali cenný nález souboru 15 předmětů z mladší doby železné neboli laténské, tedy z období Keltů. Takzvaný depot je zajímavý i tím, že byl umístěn na periferii dosud známého laténského osídlení východních Čech.

„Depot byl nalezen v okrese Trutnov v krajině mimo obec. Je složený z předmětů různého stáří, které mají původ v našem prostředí, ale i ze zahraničí. Uložení souboru lze pravděpodobně datovat do pozdní doby laténské, tedy do prvního století před naším letopočtem," řekl archeolog Muzea východních Čech v Hradci Králové Pavel Horník.

Depot byl objeven poblíž terénní deprese, která mohla sloužit jako cesta při překonávání svahu, pod nímž se nacházel. Další zajímavostí je, že zhruba čtyři kilometry od něj byl, také detektorem kovu, objeven stejně starý depot předmětů z doby laténské, umístěný rovněž na úpatí výrazného svahu. „Do roku 2019 právě on tvořil jeden z nejsevernějších dokladů pobytu člověka ve východních Čechách v době laténské," uvedli v tiskové zprávě archeologové muzea.

Depot se skládal z velkého skleněného korálku, menšího skleněného korálku, bronzové nádobky se dvěma oušky, dvou amuletů, z kroužků, velkého masivního náramku a dalších drobných předmětů převážně z bronzu.

„Jeden z amuletů by mohl mít svůj původ v jihovýchodní Evropě, kde se jejich nálezy koncentrují ve větším množství. Známe je ovšem i z našeho území. Druhý amulet zaujme estetickým ztvárněním a technologicky složitým provedením," uvedli archeologové.

Poměrně velký výskyt amuletů z tohoto období je podle nich na Slovensku a v Polsku. „Snad právě ochranná funkce amuletu způsobila, že se oba objevují i na počátku nového letopočtu, kdy naše území obývalo germánské obyvatelstvo. V několika případech se takový závěsek objevuje společně se stejným velkým náramkem, jako je i v našem depotu. Často jde o soubory z doby římské, tedy období, kdy tyto předměty dávno vyšly z módy," uvedli archeologové.

Vědci předpokládají, že podobné předměty mohly hrát důležitou roli například v nějakém náboženském obřadu, který byl přijat a praktikován i v tomto novém kulturním prostředí.

Muzeum získalo nález na konci roku 2019, informaci zveřejnilo až nyní, po analýzách předmětů.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum východních Čech v Hradci Králové | Zdroj ČTK

Štítky archeologie, nález, poklad, muzeum, Hradec Králové, Trutnovsko, historie, Muzeum východních Čech, civilizace, Východní Čechy, Keltové, Trutnov, Evropa, Polsko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladzin Ladzinus

Super.

Neděle, 14. března 2021, 10:41Odpovědět

Archeologové hradeckého muzea našli poklad z doby laténské na hranici civilizace  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.