Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na zámku v Opočně našli poklad, vzácné tapety z 19. století

Pracovníci zámku Opočno našli podle svých slov skutečný poklad – unikátní tapety z 19. století. Tapety jsou navíc popsané, takže personál přesně ví, do kterých místností jednotlivé tapety patřily. Díky nálezu teď mohou zámku vrátit podobu, kterou měl na začátku 20. století.

Díky náhodě našli pracovníci zámku Opočno desítky let ukrytý poklad. Unikátní soubor papírových tapet, kterými tehdejší majitelé vyzdobili druhé patro zámku.

„Našli je kolegové v těchto truhlách. Ty byly původně určeny pro převoz nejrůznějšího nádobí, ale objevili jsme v nich poklad. A tím jsou právě tyto úžasné tapety, které pocházejí z různých místností na zámku,“ uvedla pro Český rozhlas průvodkyně Ivana Koldová. „A mým úkolem bylo, tu hromádku, která se ocitla na mém stole, rozčlenit tak, aby jednotlivé tapety mohly být umístěny do přepravek, ochráněny před prachem a následně umístěny v depozitářích," dodává.

Díky unikátnímu nálezu teď pracovníci ví, jakou podobu měl zámek na začátku 20. století. „Onen prozíravec, který kdysi ty tapety ukládal jako vzorky, tak je dokonce i z druhé strany popsal. Takže tam máme napsáno, z které je to místnosti. Tedy opravdu je to unikátní fond, který se běžně nedochovává. Navíc to bylo ukryto v truhlách, tedy bez přístupu světla, tedy jsou dochovány i v původní barevnosti," říká zástupce kastelána Milan Junek. „Když ty tapety viděl nedávno náš restaurátor, tak se u nich doslova rozbrečel. Protože něco takového se opravdu hned tak nevidí,“ dodává.

Personál si teď klade za cíl vrátit zámku podobu, kterou měl na začátku 20. století. Restaurátorské práce mají začít v březnu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto zámek Opočno | Zdroj Český rozhlas Hradec Králové

Štítky zámek, Opočno, poklad, tapety, nález, historie, tapeta, Zámek Opočno, Český rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámku v Opočně našli poklad, vzácné tapety z 19. století  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.