Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Hradci Králové bude na Štědrý den více bohoslužeb

Už zítra bude Štědrý den a s ním jsou spojeny i mše. Ty se uskuteční současně ve dvou hlavních kostelech v centru Hradce Králové. Konkrétně v katedrále Svatého Ducha a v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Mše začnou ve 22:30 a následně o půlnoci.

Za běžné situace byla vždy půlnoční mše jen v katedrále. Odpoledne na Štědrý den sloužila mše v kostele Nanebevzetí Panny Marie. „Byla tu vždy jedna půlnoční a my jsme rozhodli, že uděláme další hned vedle, na náměstí je kostel Panny Marie. Budeme tam mít lidi, kteří to budou usměrňovat. Snad by nám měla pomoci i městská policie," řekl děkan hradecké farnosti a kanovník kurát katedrální kapituly František Hladký.

Za vším je snaha vyjít vstříc lidem i v době zpřísněných opatření proti koronaviru.  Na Štědrý den bývá o bohoslužby velký zájem. Královéhradecké biskupství nechává rozhodnutí o konání půlnočních mší na jednotlivých farnostech.

Česko je zatím ve čtvrtém z pěti stupňů systému PES, zpřísnění nastane až od neděle. Na mši smí být zaplněna kapacita kostela maximálně z dvaceti procent a nesmí se zpívat. Platí to i pro půlnoční mše, pro které podle vlády bude výjimka ze zákazu nočního vycházení.

„Proto půlnoční zatím neplánujeme, vyhazovat se mi z kostela nikoho nechce. Je to problém," uvedl farář z Železnice na Jičínsku Josef Kordík.

V kostele v Neratově v Orlických horách klasická Půlnoční mše nebude. Namísto ní proběhne na Štědrý den o půlnoci Půlnoční požehnání. Kostel zůstane otevřený a průchozí všem.  Za normálního stavu přijíždí do Neratova na půlnoční 300 až 500 lidí z celé republiky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto dekanstvihk.cz

Štítky bohoslužba, Štědrý den, mše, Hradec Králové, Neratov, Jičín, kostel, Nanebevzetí Panny Marie, Panna Marie, Josef Kordík, Česko, Protiepidemický systém České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové bude na Štědrý den více bohoslužeb  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.