Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Historická bitva, jarmark a výstava lega. Kam o víkendu v Královéhradeckém kraji vyrazit?

Víkendové počasí bude přát v Královéhradeckém kraji akcím. Slunečno a teploty okolo třicítky budou sice lákat k vodě, ale i mimo ni to bude zábava. Těšit se můžete na výstavu lega, rytířské souboje, jarmark i slavnosti, ale také na tradiční bitvu na Chlumu. Hradecká Drbna připravila výčet některých zajímavých akcí na nadcházející víkend.

Stezka korunami stromů Krkonoše slaví narozeniny

Pětačtyřicet metrů vysoká Stezka korunami stromů, ze které je vidět na Janské Lázně a do širokého okolí, bude mít páté narozeniny. Po téměř jeden a půl kilometru dlouhé bezbariérové ploše, která vede až na vrchol Stezky, se budou už zítra pohybovat Hmyzáci, kejklíři a chůdaři. Těšit se můžete na šálové akrobatky nebo dřevosochání. Chybět nebude ani Emil s Emilkou. Oslava vypukne v deset hodin dopoledne a připraven je tu hudební doprovod a soutěže pro děti.

V Hradci Králové probíhá výstava lega

Nejen milovníci lega ocení výstavu ve školní hale v Brněnské ulici s číslem popisným 784 naproti studijní a vědecké knihovně. Vstup je ze zadní strany budovy přes stadion za školou. Čeká vás tu velká hala plná více než sedmi set lego stavebnic, 1800 minifigurek a přes 650.000 dílků. Také je tu nachystána řada funkčních modelů železnice s mnoha trasami a nechybí ani modely na dálkové ovládání, které si můžete vyzkoušet sami. Kromě toho se můžete zúčastnit i kvízu.

O víkendu sem můžete vyrazit už na devátou hodinu dopolední. Dveře haly se zavírají v pět. Výstava je k dispozici i od středy do pátku a potrvá až do 24. července.  

Rytířský turnaj můžete vidět na hradě Kost

Se začátkem července ožil hrad Kost rytířskými turnaji. Rytíři na koních a v nablýskaných zbrojích se budou účastnit turnajů pod hradem nejen o tomto víkendu, ale každý den od dvou hodin odpoledne, kromě pondělí.  

U Hradce Králové se uskuteční 156. výročí bitvy – Königgrätz 1866

V historickém centru Hradce Králové a na Bojišti Chlum 1866 proběhne vzpomínková akce na 156. výročí bitvy, která poznamenala a změnila Evropu.  

Slavnostní zahájení vzpomínkových akcí bude zahájeno dnes od čtyř odpoledne na náplavce na Eliščině nábřeží. O půl hodiny později vystoupí jezdecká skupina Štvanci, kde uvidíte filmové kaskadéry na koních nebo ohňovou show. Od čtvrt na šest se půjde slavnostní pochod vojáků z Náplavky na Velké náměstí, který se zastaví pod Bílou věží.

Na Bojišti Chlum 1866 projde obcí Chlum pochodňový průvod a na pruském hřbitově se uskuteční pietní akt.

Zítra vypukne vše úderem půl jedenácté dopoledne právě na Bojišti Chlum 1886. Bojištěm se budou promenádovat historické jednotky. Následovat bude Pietní akt u Baterie mrtvých a v pravé poledne uslyšíte promenádní koncert kapely 6. praporu polních myslivců. Ve dvě hodiny odpoledne budete moci shlédnout bitvu na motivy skutečných historických událostí, které se staly na tomto místě v roce 1866. Po jejím konci se uskuteční přehlídka historických vojsk.

Celá akce vyvrcholí v neděli, kdy se bude večer od šesti hodin konat v kostele proměnění Páně na Chlumu zádušní mše za padlé z bitvy, konané přesně před 156 lety. V průběhu dne bude možné navštívit Muzeum války 1866 a vyhlídkovou věž. Shlédnout tu budete moci přes čtyři stovky členů historických jednotek nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. K vidění bude také čtyřicítka jezdců na koních, dvacet historických kanónů a povozy. Vstupné na venkovní akce je zdarma.

Na Chlum budou vypravovány i autobusy, které budou vyjíždět z Terminálu hromadné dopravy v Hradci Králové ze stanoviště J3. Autobusy se dostanete i zpět na terminál.

Dvorská zoologická zahrada zpřístupní safari i během večera. Půjde o komentované prohlídky

Se začátkem letních prázdnin otevírá Safari Park ve Dvoře Králové noční safari. Od pátku budou každý den v 20:00 a 21:00 vyjíždět komentované prohlídky. Večerní safari si návštěvníci budou moct užívat pravidelně až do konce prázdnin.

Babiččino údolí nabídne Mlynářské slavnosti

Celý víkend bude patřit v Babiččině údolí Mlynářským slavnostem. V sobotu tu bude hrát od desáté hodiny dopolední lidová muzika Šmikuranda z České Skalice. O nedělním poledni zahraje country folková kapela Bartet z východních Čech.

Mlynářské slavnosti budou pokračovat také v úterý a ve středu, kdy máme Státní svátky.

V Malé Úpě se těšte na Jarmark

Jelikož je Malá Úpa jednou z posledních klasických krkonošských vesniček, přímo v historickém centru u kostela sv. Petra a Pavla, se odehrává pravidelně také Maloúpský Jarmark. Je v duchu historie a tradic.

Ze stánků vyroste v sobotu starokrkonošská vesnička, ve které seženete krkonošské výrobky, uvidíte v ní přehlídku tradičních řemesel. Děti zabaví klaun a kouzelník a rodiče s dětmi se pak mohou účastnit dřevorubeckých klání v různých disciplínách.  Vstupné je zdarma.

Pohádkové rejdiště na Starých Hradech

Na Starých Hradech ožijí od sobotního dne pohádkové bytosti. Vtáhnou vás do svých her a radovánek. Očekávat vás tu budou princezny a čarodějnice, ale také popletení čerti i čarodějové a čertenice i čarocezny. Vstupné je stejné, jako na prohlídkové okruhy.

Klášter v Broumově v červenci a v srpnu vystaví kopii Ďáblovy bible

Benediktinský klášter v Broumově na Náchodsku od pátku vystaví kopii takzvané Ďáblovy bible, která je největší rukopisnou knihou na světě. Kniha, v originále Codex gigas, bude do 31. srpna k vidění v klášterní knihovně. Kopie, kterou v roce 2007...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Königgrätz1866 | Zdroj Kudy z nudy, Stezka korunami stromů Krkonoše

Štítky Bitva u Chlumu, jarmark, Pohádkové rejdiště, Staré Hrady, Malá Úpa, Mlynářské slavnosti, Babiččino údolí, rytíři, Kost, turnaj, výstava, Lego, slavnost, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Stezka korunami stromů Krkonoše, Janské Lázně, Stezka korunami s

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historická bitva, jarmark a výstava lega. Kam o víkendu v Královéhradeckém kraji vyrazit?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.