Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Památkáři nechtějí povolit výtah v knihovně ve Dvoře Králové, město proto řeší její možné stěhování

Město Dvůr Králové nad Labem řeší, jak zajistit bezbariérovost Městské knihovny Slavoj. Ta momentálně sídlí v historickém domě v Tylově ulici, u kterého památkáři nechtějí povolit umístění výtahu. Vedení města proto přišlo s myšlenkou přestěhovat knihovnu do městské spořitelny, čímž by se vyřešila i otázka využití této budovy.

„Přes řadu jednání se nám nepodařilo získat souhlas Národního památkového ústavu v Josefově na vybudování výtahu pro zajištění bezbariérového přístupu do stávajícího sídla knihovny v Tylově ulici. V případě spořitelny však máme od památkářů předběžný souhlas s umístěním výtahu a zajištěním bezbariérovosti budovy. I proto jsme začali vést diskuze o možném přesunutí knihovny,“ uvedl místostarosta Jan Helbich (ANO).  

Město řeší otázku bezbariérovosti knihovny už třináct let, letos na ni v rozpočtu vyčlenila 2,75 milionu korun. Projektanti přišli se čtyřmi variantami možného řešení.

„Tři se týkaly umístění výtahu přímo v budově, jedna varianta, která se nám zdála nejméně nákladná i pracná, navrhovala výtah jako jednoduchou demontovatelnou přístavbu, která by se nacházela při severní štítové straně budovy. I to ale památkáři zamítli s důvodem, že by byla výtahem zablokována dostavba proluky. Naše argumentace, že stavba by byla dočasná, snadno demontovatelná a že zástavba proluky není v plánu města, vůbec nebyla brána v potaz,“ říká ředitelka městské knihovny Marta Pešková Staníková.

„Je ostuda města naší velikosti, že provozuje knihovnu, která je nepřístupná pro pohybově hendikepované lidi a pro všechny, kteří jsou pohybově méně zdatní,“ dodává ředitelka knihovny.

Vedení města proto nyní přišlo s myšlenkou knihovnu raději přestěhovat do jiných prostor – do budovy městské spořitelny, kde vybudování výtahu památkářům nevadí. Knihovna by navíc v nových prostorách získala nové skladovací prostory, které v současné době už chybí. Výhodou by bylo také umístění knihovny přímo v centru města, na náměstí T. G. Masaryka.

Možnosti a podmínky pro přesun Městské knihovny Slavoj z Tylovy ulice na náměstí nyní prověří rada města. „Je to smysluplný nápad k využití budovy spořitelny, který může významně oživit náměstí T. G. Masaryka, a k tomu rozhodnutí nakonec napomohl i negativní postoj NPÚ týkající se bezbariérového přístupu do knihovny. Díky tomu by také mohly být bezbariérové i další budovy, například obřadní nebo výstavní síň,“ říká starosta města Jan Jarolím (ANO).

Ohodnoť článek

Foto Městská knihovna Slavoj

Štítky knihovna, Slavoj, výtah, bezbariérovost, stěhování, Dvůr Králové nad Labem, spořitelna, historická budova, památková péče, Městská knihovna Slavoj, Národní památkový ústav, Tomáš Garrigue Masaryk, historický dům, Jan Jarolím, bezbariérový přístup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkáři nechtějí povolit výtah v knihovně ve Dvoře Králové, město proto řeší její možné stěhování  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.