Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kam o víkendu? Na Nábřeží řemeslníků, na Svatováclavské slavnosti nebo drakiádu

V Hradci Králové si budete moci vyzkoušet historická řemesla a v Pardubicích zase ochutnat historická jídla z dob renesance. Na dobré jídlo a pití lákají také Svatováclavské slavnosti v Dobrušce nebo v Babiččině údolí. A dětem se určitě bude líbit na drakiádě v Krkonoších.

V Hradci Králové se v sobotu koná Nábřeží řemeslníků, rodinná akce, na které si děti i dospělí mohou vyzkoušet stará i moderní řemesla. Celé nábřeží se tak na jeden den promění v dílnu. Když si obejdete mistra kováře, hrnčíře a další, můžete získat List tovaryše. Chybět nebude ani pohádka a jarmareční hudba. Akce bude probíhat od 9 do 18 hodin.

Ode dneška až do neděle na náměstí F. L. Věka v Dobrušce probíhají Svatováclavské slavnosti. Dnes ve čtvrt na 8 večer vyrazí na náměstí průvod družiny svatého Václava, následovat bude koncert Davida Kollera s kapelou. Zítra tu pak bude jarmark historických řemesel a živá hudba a v Archlebových sadech středověké ležení skupiny historického šermu Foltest.

Od neděle do úterý potrvá Svatováclavské posvícení v Babiččině údolí v České Skalici. Budou tu hrát kapely a před mlýnem nebude chybět stylové občerstvení – klobásy od okolních řezníků a uzenářů, chleba se sádlem a cibulí, škvarkové placky, posvícenské koláče nebo buchty.

Tradiční Svatováclavská pouť se koná v Jaroměři. Ode dneška do neděle budou na trojúhelníku u stadionu atrakce, občerstvení a další stánky.

Na Medvědíně ve Špindlerově Mlýně se v sobotu koná Drakiáda aneb Den skvělé zábavy s draky v oblacích. V poledne bude zahájení drakiády u dolní stanice lanovky, kde bude do tří hodin doprovodný program pro děti. Od půl čtvrté pak proběhne hlavní soutěž o nejlépe létajícího draka u horní stanice lanovky. Ve čtyři hodiny tu vyhlásí nejhezčího malovaného draka, nejhezčího doma vyrobeného draka a nejlépe létajícího draka. Do půl šesté se pak ještě budou na Medvědíně opékat špekáčky. Pro účastníky drakiády bude platit speciální jízdné na lanovku, děti do 18 let s drakem budou mít cestu zdarma.

K sousedům do Pardubic můžete vrazit na Pernštejnské hodování. V areálu zámku budete moci od 10 do 18 hodin ochutnat současné kulinářské trendy i dobroty podle dobových receptů. Na své si přijdou milovníci masa, sladkých dezertů i vegetariánské kuchyně, okusit můžete regionální speciality i cizokrajná jídla. Však to byli Pernštejnové, kdo do Čech i do Vídně přinesli chuť Středomoří a propagovali recepty italské a španělské kuchyně. Zámecký areál s valy nabídne ideální odpočinkové prostředí pro pikniky, posezení na nádvoří – ať už přijdete na zážitkový oběd nebo odpolední svačinu.

Ohodnoť článek

Foto Kudy z nudy | Zdroj Akce Hradecka, Kudy z nudy, Město Jaroměř, Východočeské muzeum v Pardubicích

Štítky akce, víkend, zámek, trhy, koncert, slavnost, drakiáda, jídlo, gastronomie, Pardubice, Hradec Králové, řemeslo, Dobruška, Babiččino údolí, drak, Krkonoše, lanová dráha, renesance, F. L. Věk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Na Nábřeží řemeslníků, na Svatováclavské slavnosti nebo drakiádu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.