Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V broumovském klášteře lákají na netradiční výstavu. Návštěvníci si budou moci na obraz třeba lehnout

V Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře bude zítra v 16 hodin zahájena výstava českého malíře a grafika Patrika Hábla Obraz prostoru. Výstava představí mimo jiné netradiční umístění malby v prostoru, což ocení hlavně děti.

Dětská galerie Lapidárium v broumovském klášteře zítra láká na výstavu jednoho z nejsledovanějších českých umělců střední generace Patrika Hábla. Podle pořadatelů originální pojetí výstavy ocení hlavně děti. „Výstava Patrika Hábla je o prolínání obrazu a prostoru, kdy jedno se tak trochu mění v druhé a naopak. Obraz tady může být sloupem, novou zdí nebo podlahou a galerie zase může vypadat jako součást obrazu. Je to hlavně o jiném prožitku a zkušenosti. Kdo ještě nepřešel přes obraz, nebo by si na obraz chtěl třeba lehnout, může si to na výstavě zkusit," říká kurátor výstavy Radek Wohlmuth.

Výstava byla připravená speciálně pro Dětskou galerii Lapidárium a navazuje na malířovo dlouhodobé úsilí založené na překračování hranic tradičního závěsného obrazu. Malíř se snaží ve své tvorbě programově vymanit z dvojrozměrných limitů obrazu.

„Výstava Obraz prostoru promění Dětskou galerii Lapidárium v jakési jiné prostory nebo situace, které bude moci návštěvník objevovat a vnímat ze tří celků. První sál umožní pohled na desetimetrovou krajinu, která diagonálně panoramaticky rozdělí prostor a uvede diváka do druhého sálu, kde budou centrálně pod klenbou triptychy asijských hor. Třetí sál otevírá velkoformátový svitek, kterým divák musí projít a fyzicky vstoupit do velkoformátového obrazu na podlaze, který symbolizuje město," komentuje svoji novou výstavu malíř Patrik Hábl.

Výstava naplňuje dlouhodobý koncept Dětské galerie Lapidárium, kterým je uvádět děti do světa umění pomocí neobvyklého výstavního formátu. Ten dětem umožňuje poznávat různé formy současného umění, výtvarných technik, vnímat aktuální společenská témata a dále vše rozvíjet pomocí doprovodných vzdělávacích programů, autorských workshopů a prohlídek.

Netradiční výstava Patrika Hábla tu potrvá do 20. listopadu.

Ohodnoť článek

Foto Agentura pro rozvoj Broumovska

Štítky výstava, děti, akce, Broumov, klášter, Broumovský klášter, galerie, Patrik Hábl, malíř, Radek Wohlmuth

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V broumovském klášteře lákají na netradiční výstavu. Návštěvníci si budou moci na obraz třeba lehnout  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.