Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nové expozice Muzea východních Čech o historii Hradce otevřou na podzim

Nové stálé expozice dějin Hradce Králové přivítají první návštěvníky na podzim. Expozice vzniká od letošního ledna ve čtyřech sálech ve dvou patrech historické budovy Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží. Expozice včetně technického vybavení vyjdou na téměř 20 milionů korun bez DPH. Většina prací je už dokončena.

„Během srpna se ještě budou dosazovat koncové prvky silnoproudého a slaboproudého vedení, instalovat se bude také mobiliář. Na září už jsou nachystané dokončovací práce zasklívání vitrín nebo instalace a nasvětlení sbírkových předmětů. Stejně tak bude ještě potřeba seřídit a vyzkoušet technické prvky výstav," uvedl náměstek primátora pro správu majetku města Pavel Marek (ANO).

Na vybudování expozic město plánuje využít evropské dotace prostřednictvím ITI Hradecko-pardubické aglomerace, díky kterým se nedávno podařilo opravit i budovu Muzea východních Čech.

„Z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu jsme již získali dotaci ve výši téměř 75 milionů korun, kterou jsme z části použili na dofinancování rekonstrukce budovy muzea. Zbývajících necelých 14 milionů chceme využít právě na realizace stálých městských expozic," uvedla náměstkyně primátora pro dotace Monika Štayrová (ANO).

Stálé expozice vznikají ve čtyřech sálech. Ve druhém patře se chystají ve dvou sálech výstavy s názvem K městu českých královen a Cesta k pevnosti. Ve třetím podlaží se v dalších dvou sálech připravuje výstava K Salónu republiky.

Majitelem historicky cenného objektu muzea je město, zřizovatelem Muzea východních Čech je Královéhradecký kraj. Muzejní budova vznikla podle návrhu architekta Jana Kotěry v letech 1909 až 1912. Národní kulturní památkou bylo muzeum prohlášeno v roce 1995.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, muzea, stavby, Hradec Králové, Muzeum východních Čech, výstava, ANO 2011, Pavel Marek, Jan Kotěra, Monika Štayrová, Evropský fond pro regionální rozvoj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové expozice Muzea východních Čech o historii Hradce otevřou na podzim  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.