Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Muzeum východních Čech láká děti na alchymistické pokusy

Muzeum východních Čech v Hradci Králové připravilo na tento pátek pro rodiny s dětmi speciální prohlídku výstavy Rudolf II. Umění pro císaře. Děti se dozví zajímavosti ze života na rudolfínském dvoře a čeká je i pár jednoduchých, ale efektních pokusů v alchymistické dílně.

V Muzeu východních Čech mohou návštěvníci mimo jiné vidět výstavu Rudolf II. Umění pro císaře, v rámci které vznikl i interaktivní program pro děti.   

„Dětský ateliér Muzea východních Čech v Hradci Králové se proměnil v pověstnou rudolfínskou „kunstkomoru“, malý kabinet kuriozit. V kunstkomoře jsou k vidění například lebky exotických zvířat, krunýř želvy obrovské, pravěké fosilie, schránky velkých mořských mlžů, ale třeba i zub mláděte mamuta,“ popisuje mluvčí muzea Lucie Peterková.

Na výstavě jsou k vidění také reprodukce nejcennějších obrazů z rudolfínských sbírek nebo originální tajemný bezoárový kámen, který císař považoval za ochranný prostředek před případnou otravou. „Děti i dospělí také mohou pod lupou obdivovat fantazii autorů historických map, protože je na nich k vidění množství bájných příšer,“ dodává Lucie Peterková.

Součástí kunstkomory je také funkční alchymistická dílna, kterou budou moci děti vyzkoušet už tento pátek 16. července v rámci speciální prohlídky od 16 hodin. Návštěvníci se na prohlídce dozvědí spoustu zajímavostí ze života na rudolfínském dvoře i ze života umělců. „Následně se podívají do zmíněné kunstkomory, kde budou moci zblízka obdivovat nejrůznější exponáty. V neposlední řadě na příchozí čeká i pár jednoduchých, ale efektních pokusů v alchymistické dílně. Když budou alchymističtí pomocníci hodně šikovní, možná se podaří vyrobit i kámen mudrců,“ říká s úsměvem Lucie Peterková.  

Na speciální páteční prohlídku, která potrvá zhruba hodinu a půl, je však potřeba se předem zaregistrovat na stránkách muzea.

Cílem autorů výstavy je učinit návštěvu muzea co nejvíce atraktivní. „K tomu mohou skvěle posloužit interaktivní prvky, které výstavu doplňují a dětem i dospělým umožní dozvědět se mnoho zajímavostí o zálibách císaře Rudolfa II. i o životě v rudolfínské Praze. Spolu s námi mohou návštěvníci detailně prozkoumat některé exponáty či zkusit jednoduchý pokus. Chceme, aby si hlavně děti z muzea odnesly kromě poznání také zážitek a měly chuť se k nám opět vrátit,“ říká muzejní pedagožka Veronika Nebeská.

Kunstkomora bude přístupná po celou dobu trvání výstavy rudolfínského umění, tedy do 7. listopadu 2021 a bude sloužit i pro didaktické školní programy. 

Ohodnoť článek

Foto Muzeum východních Čech v Hradci Králové/Lucie Peterková

Štítky muzeum, výstava, děti, pokusy, Rudolf II., Hradec Králové, Muzeum východních Čech, umění, dílna, dvůr, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum východních Čech láká děti na alchymistické pokusy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.