Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tvůrci Vlastníků dotočili novou komedii Mimořádná událost

Na začátku července skončilo natáčení komedie Mimořádná událost v režii Jiřího Havelky a producenta Marka Jeníčka. Oba jsou podepsáni pod diváckou oceňovanou komedií Vlastníci, na kterou přišlo do tuzemských kin přes 320.000 diváků. Film bude mít v tuzemských kinech premiéru v roce 2022.

„Názvem si nadbíháme, ale samozřejmě doufám, že ano, že to bude pro diváky mimořádný zážitek v mnoha ohledech," uvedl režisér a scenárista Havelka.

Příběh se odehrává během jednoho letního dne a začíná na malém vlakovém nádraží, které opouští lokálka s několika různorodými pasažéry. Ponor do mezilidských a partnerských vztahů byl inspirován skutečnou událostí.

„Čerpal jsem ze zprávy, která proletěla českým veřejným prostorem více než před rokem, a částečně z veřejně dostupné zprávy drážní inspekce šetřící tuto mimořádnou událost. Vlak jel Českomoravskou vrchovinou a zastavil, protože měl poruchu s brzdami, strojvůdce vystoupil, odvzdušnil brzdy a ono se mu to samo rozjelo zpátky vinou gravitace. Ten vlak jel, zcela neřízen, ale zase v protikopci zastavil, takže se nic nestalo, trvalo to čtrnáct minut a my o tom natočili celovečerní film," sdělil Havelka.

Hlavní postavy, manželskou dvojici Romany a Romana, ztvárnili Jana Plodková a Igor Chmela. V dalších rolích návštěvníci kin uvidí Jaroslava Plesla či Jenovéfu Bokovou. „Igor Chmela plně naplňuje představu dospělého, který nikdy nedospěl a Jana velmi dobře zase postavu alkoholičky, které se zvyšuje míra alkoholu v krvi během jízdy vlakem," konstatoval Havelka.

Režisér Havelka vystudoval jihlavské gymnázium, režii alternativního a loutkového divadla na DAMU. Již během studií začal hrát a režírovat na malé scéně Ypsilonky. Také je jedním z členů kabaretního divadla Vosto5, které proslulo autorskými inscenacemi, jejichž základním stavebním kamenem je improvizace. V roce 2007 získal Cenu Alfréda Radoka jako talent roku. Jeho filmový debut Vlastníci z roku 2019 proměnil tři z 12 nominací výročních cen Český lev České filmové a televizní akademie. Klára Melíšková si odnesla Českého lva jako nejlepší herečka ve vedlejší roli. Další nominaci proměnil tento film za scénář pro Havelku a pro nejlepší herečku v hlavní roli, Terezu Rambu (Voříškovou).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto CinemArt/Jaroslav Kutheil

Štítky film, mimořádná událost, Vlastníci, komedie, natáčení, Jiří Havelka, kino, Igor Chmela, Alfréd Radok, Jenovéfa Boková, Klára Melíšková, Jana Plodková, Český lev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tvůrci Vlastníků dotočili novou komedii Mimořádná událost  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.