Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kam o víkendu? Na bitvu u Hradce Králové, nábřeží gurmánů nebo open-air představení Klicperáku

Ani o prodlouženém víkendu nebude na kulturní akce na Hradecku nouze. Milovníci historie by si neměli nechat ujít rekonstrukci bitvy u Hradce Králové, gurmáni zase mohou v sobotu vyrazit na festival gastronomických pochoutek. Bohatý program bude i na Broumovsku, kde v rámci svých open-air představení hostuje Klicperovo divadlo.

V sobotu se koná hlavní část vzpomínkových akcí v rámci 155. výročí rozhodující bitvy prusko-rakouské války. Program vyvrcholí ve 14 hodin, kdy začne bitevní ukázka „Korunní princ Albert Saský v bitvě u Hradce Králové 1866". Bitevní ukázka se bude přenášet i online. Z letošní bitevní scény navíc vznikne i materiál pro nový dokumentární film.

Milovníci dobrého jídla by v sobotu měli určitě vyrazit na Hradecké nábřeží gurmánů: chuť jara. Od 10 do 18 hodin na Smetanově nábřeží ochutnáte české i zahraniční speciality, moderní gastronomické pochoutky nebo zakoupíte regionální a farmářské potraviny. Vstup na festival je zdarma.

Celý prodloužený víkend, od soboty do úterka, na zámku v Opočně pořádají Svátky růží při příležitosti 250. výročí spojení rodu Colloredo a Mansfeld. Návštěvníky čekají prohlídky zámku provoněné bohatými květinovými vazbami. Vstupné zůstává běžné, nijak se nenavyšuje.

Královéhradecké Klicperovo divadlo dnes a zítra hraje v klášterních zahradách v Broumově. Dnes večer tu herci od 20:30 v rámci unikátních open-air představení zahrají legendární Moliérovu komedii Lakomec, zítra je pak ve stejný čas na programu Erbenova sbírka balad Kytice.  

V broumovském klášteře zároveň pořádají noční prohlídky. Dnes tu bude od 19 a 21 hodin hraná prohlídka, kterou návštěvníky provede historická postava mladého spisovatele Aloise Jiráska – studenta klášterního gymnázia. Ten hosty provede nejen klášterem, ale i studiem a trochu svým životem. V sobotu tu bude klasická noční prohlídka, na kterých návštěvníci zažijí jedinečnou atmosféru potemnělého kláštera. Začátek je ve 20:30 a 22 hodin. Organizátoři ale doporučují rezervaci předem.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Puš | Zdroj Muzeum války 1866, Kudy z nudy, Agentura pro rozvoj Broumovska, Klicperovo divadlo

Štítky akce, víkend, prohlídka, zámek, slavnost, jídlo, Klicperovo divadlo, Broumov, Hradec Králové, Opočno, představení, bitva u Hradce Králové, Královéhradecký kraj, Broumovsko, festival, Albert Saský, prusko-rakouská válka, kulturní akce, Alois Jirásek, Kytic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Na bitvu u Hradce Králové, nábřeží gurmánů nebo open-air představení Klicperáku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.