Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mezi Šerlichem a Orlickým Záhořím je zastaven provoz. Pod tíhou ledové námrazy hrozí pády dalších stromů

Počasí od rána komplikuje provoz na silnici, která spojuje Šerlich a Orlické Záhoří. Téměř sedm a půl kilometru dlouhý úsek musela policie uzavřít, kvůli pádům stromů. Na nich se vytvořila ledová námraza a mnohé se právě pod touto tíhou vyvrátily. Situaci může zhoršit také očekávaný vítr. Ten mimo jiné na Sněžce dosáhl ráno síly orkánu. Jeho rychlost byla přes sto čtyřicet kilometrů v hodině.

Od samého rána zasahovali hasiči v úseku od Bedřichovky na Šerlich. „Zasahovali jsme zde také už o víkendu. Situace není v místě bezpečná," uvedli na twitteru hasiči. Kvůli pádům stromů musela policie uzavřít silnici v Orlických horách mezi Šerlichem a Orlickým Záhořím.

Opatrní by měli být také řidiči na Trutnovsku. Konkrétně na frekventované silnici v okolí Výšinky a na silnici I/14 v Mladých Bukách, kde je na cestách náledí. „Varování před náledím platí pro I/35 Klenice, I/16 Jičín - obchvat a I/35 Kněžnice. Naše technika zimní údržby je v terénu," sdělilo Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Sněžku zasáhl ráno orkán

Vítr o síle orkánu se dnes prohnal přes Sněžku. Jeho rychlost dosahovala přes sto čtyřicet jedna kilometrů v hodině. Hranice orkánu je 117,7 kilometrů v hodině. Horní úsek lanovky na Sněžku z Růžové hory je zastaven. V Krkonoších platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice.

Od odpoledne až do čtvrtka hrozí ve vyšších polohách Česka tvorba sněhových jazyků, někde i závějí

„Dneškem začíná větrný týden na horách provázený přívaly sněhu. Napadnout by ho zde měly až desítky centimetrů. S tím budou souviset nebezpečné jevy. Už dnes nás v nižších a středních polohách potrápí nárazy jihozápadního až západního větru kolem 70 km/h, na horách to může být až 110 km/h," uvedl na facebooku Český hydrometeorologický ústav.

Nejvíce sněhu má napadnout v Jizerských horách a v Krkonoších. V polohách nad osm set metrů se mohou tvořit i závěje.

Další týden začíná s varováním meteorologů před sněhem a silným větrem

V Královéhradeckém kraji dnes platí varování meteorologů před silným větrem a tvorbou sněhových jazyků. Na některých místech začalo silně foukat dnes kolem šesté hodiny ráno. Sněhové jazyky mohou řidiče v Krkonoších potrápit od pravého poledne.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky silnice, strom, Orlické Záhoří, Sněžka, Ředitelství silnic a dálnic, Twitter, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi Šerlichem a Orlickým Záhořím je zastaven provoz. Pod tíhou ledové námrazy hrozí pády dalších stromů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.