Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Během prvního prázdninového týdne nepatrně klesla cena benzinu

Paliva v Česku během prvního prázdninového týdne zlevnila. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se v polovině týdne prodával u čerpacích stanic v průměru za 47,91 Kč, před týdnem byl o dva haléře dražší. O 14 haléřů zlevnila nafta, nyní stojí litr dieselu průměrně 48,13 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Benzin začal z rekordních hodnot o jednotky haléřů zlevňovat na konci června, cena nafty se snižuje od začátku července.

Před rokem byla paliva výrazně levnější. Benzin je nyní skoro o 15 korun na litru dražší, za litr nafty loni touto dobou motoristé platili o víc než 17 korun méně.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Karlovarském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 47,43 Kč a nafta za 47,65 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy tradičně v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 48,40 Kč. Nafta se v hlavním městě tankuje za průměrných 48,69 Kč za litr. Průměrná cena Naturalu 95 se pohybuje v Královéhradeckém kraji na 47,68 korunách za litr. Litr nafty je v průměru za 47, 92 koruny. 

Nejlevněji natankují ve východních Čechách řidiči benzin na Vysokově na Náchodsku nebo v Trutnově, kde se dá sehnat litr i za 45,90 Kč.

Ceny paliv letos prudce vzrostly na přelomu února a března po začátku ruské invaze na Ukrajině. Ještě 23. února stál litr benzinu průměrně zhruba 37,40 koruny a nafty asi 36,40 Kč. Během dvou týdnů po začátku ruské invaze ale cena benzinu vyskočila skoro na 47,30 Kč/l a cena nafty téměř na 49,60 Kč/l. Od té doby ceny kolísají.

Vláda v důsledku prudkého zdražování paliv přijala několik opatření. Mimo jiné od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty. Kabinet zvažuje, že ponechá sníženou spotřební daň u nafty trvale. Důvodem je konkurenceschopnost s okolními zeměmi.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto beejees/pixabay

Štítky pohonné hmoty, benzín, prázdniny, cena, Královéhradecký kraj, motorová nafta, palivo, Česko, Praha, Karlovarský kraj, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během prvního prázdninového týdne nepatrně klesla cena benzinu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.